BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álláskeresés krízisben

Közel 45 ezer pályakezdő szerepel a munkaügyi központok regisztrációjában, számuk az elmúlt egy hónap alatt több mint háromezerrel nőtt. A pénzpiaci válság miatt a munkaerőpiac jelentős változásokon esett át, sokan váratlanul kerültek utcára, emiatt sok a kvalifikált, minőségi, szabad munkaerő, ez pedig nagymértékben nehezíti a munkát kereső fiatalok helyzetét is. Kevesebb az állásajánlat, ám több a jelentkező egy-egy üres posztra, így nemcsak a tapasztaltaknak, de a pályakezdőknek is új lehetőségeket, csatornákat kell keresni egy munka elnyeréséhez. A lapunk által megkérdezettek szerint nemcsak hogy a diploma nem garancia a sikeres elhelyezkedéshez, de nem elegendők a régi, jól bevált álláskereső módszerek sem, inkább egy proaktív, folyamatosan üzleti kapcsolatokat kereső, networkinget alkalmazó stratégia kell. „Pályakezdőként is fontos a tudatos, átgondolt álláskeresés, sok frissen végzett álláskeresővel találkozom, akiknek határozott elképzelésük van a leendő munkával, pozícióval, munkaadóval, juttatásokkal kapcsolatban, a piac azonban sok esetben mást kínál, és most mást is diktál” – hívta fel a figyelmet Fürjész Beáta. A Karrier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: érdemes az álláskeresés kezdetén információt gyűjteni a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetről, a cégekről, a fizetési lehetőségekről. Jó tudni, hogy a HR-szakemberek szemében manapság a szerzett képességek, kompetenciák, valamint a munkához való hozzáállás, az attitűd kerül előtérbe. Pályakezdők esetében a cégek főként az önálló munkavégzést, a precizitást, az új készségek elsajátításának képességét, a nagy munkabírást, a nyelvtudást és a számítógépes ismereteket értékelik a friss diplomásoknál. Ezenkívül aranyat ér az iskolai tanulmányok alatt szerzett szakmai gyakorlat, tapasztalat is. Nagy előnnyel indulnak azok a pályázók, akik részt vettek valamely nagyvállalat tréning-, illetve gyakornoki programjában, ahol lehetőségük volt a cég különböző részlegein dolgozni – emelte ki Fürjész Beáta, s ezt erősítette meg a Világgazdaságnak Hanke Anikó is. Az SAP AG Global HR Business Partnere jelezte: azzal, hogy valaki már a tanulmányai alatt dolgozni kezd, több szempontból is versenyelőnybe kerül. Egyrészt az egyetemista társaival szemben, hiszen a munkaerő kiválasztásánál a cégek ugyanolyan kvalifikáció mellett a tapasztalatot szerzett jelölteket részesítik előnyben. Másrészt akár cégen belül is, hiszen a gyakorlati tapasztalat mellett még friss akadémikus tudással rendelkezik, és vélhetően innovatívabban gondolkodik, mint azok, akik már magukba szívták az adott cégkultúrát. A gyakorlati tapasztalat megszerzése céljából akár érdemes elvállalni egy olyan feladatot, amelyért nem jár (vagy csak szimbolikus) díjazás – javasolta Hanke Anikó. Hozzátette: ezáltal lehetőséget kap arra, hogy bizonyítsa rátermettségét, így biztosíthatja be a jövőjét a cégnél, mert noha bekerülni nehéz, ám miután sikerül, szinte minden csak rajtunk múlik.
Ha minden kedvezőtlen környezeti tényező ellenére bekerültünk egy céghez, próbáljunk ott a lehető legnagyobb megszerezhető tudás birtokába jutni, úgy, hogy mindeközben törekszünk a kiváló teljesítményre. Vagyis, ha csinálunk valamit, azt csináljuk jól. A jó teljesítmény általában már rövid távon is kifizetődő, de hosszú távon még inkább az.
Szakértőink állítják, addig bele se kezdjen a munkakeresésbe egy friss diplomás, amíg nincs tisztában az értékeivel és a hiányosságaival. Fontos az önismeret ahhoz, hogy tudjuk, egyáltalán milyen munkát vagyunk képesek elvégezni, vagy milyen cég illene hozzánk; amennyiben valaki úgy érzi, hogy ő leginkább a furfangos Excel-táblák előállítása közben bocsát ki boldogsághormonokat, nagy valószínűséggel nem érzi majd jól magát sajtószóvivőként – húzta alá az SAP vezetője. VG

Tippek az állásszerzéshez

Önismeret: mit akarok, milyen erősségeim, fejleszteni való tulajdonságaim, ismereteim vannak

Információk gyűjtése az álláspiacról, a bérekről, a leendő munkahelyről

Proaktív munkakeresés, networking

A pályázati anyag kifogástalan legyen

Munkatapasztalat megszerzése, akár ingyen is

Start kártya kiváltása, amikor az első munkahely már kilátásban van

Atipikus foglalkoztatási formák feltérképezése: munkaerő-kölcsönzés, távmunka, részmunkaidő

Információk gyűjtése az álláspiacról, a bérekről, a leendő munkahelyről

Proaktív munkakeresés, networking

A pályázati anyag kifogástalan legyen

Munkatapasztalat megszerzése, akár ingyen is

Start kártya kiváltása, amikor az első munkahely már kilátásban van

Atipikus foglalkoztatási formák feltérképezése: munkaerő-kölcsönzés, távmunka, részmunkaidő -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.