BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átszervezik a ThyssenKruppot

Kevesebb üzletág, kevesebb igazgatósági tag, átláthatóbb, rugalmasabb és évi 500 millió euróval olcsóbb szervezet létrehozása a cél.

A német ThyssenKrupp AG ipari csoport hozzáigazítja szervezetét a gazdasági recesszió által kialakított új környezethez. Öt üzletágát – az acéltermékekét, a rozsdamentes termékekét, a műszakit, a liftgyártást és a szolgáltatásokat - két egységbe tömöríti. Közleménye szerint a lépés célja, hogy a csoport az üzleti tevékenységére összpontosítson, tisztább és hatékonyabb szervezetben működjön, beleértve az adminisztratív területet is. Az intézkedések évi 500 millió eurós költségmegtakarítást ígérnek.

A ThyssenKrupp március 27-i rendkívüli közgyűlésén a csoport felügyelő bizottságát a tervek szerint a következők jóváhagyására fogja kérni az igazgatóság. A csoport acél, rozsdamentes és szolgáltatási üzletágát egyesíteni kell az új, Anyagok divízióba. A műszaki és a lift üzletág a technológiai divízióban egyesül.

Április 1-től a most még Karl-Ulrich Köhler (52) által vezette acélszegmens, és a Jürgen H. Fechter (46) vezette rozsdamentes szegmens Edwin Eichler (50) igazgatósági elnök irányítása alá kerül, aki jelenleg a szolgáltatási szegmens első embere. Szintén április 1-től olvad be a lift üzletág, amelynek most Edwin Eichler áll az élén, a műszaki üzletágba, az utóbbi, de kibővülő divízió megtartja eddigi vezetőjét, Olaf Berlient (46), aki megmarad a ThyssenKrupp Technologies igazgatósági elnöki posztján is.

Az új vállalati szervezet a cég új pénzügyi éve kezdetétől, 2009. október 1-jétől érvényes. A változtatások az adminisztratív terület minden szintjét érintik. Az igazgatóságból közös megegyezéssel távozik Jürgen H. Fechter és Karl-Ulrich Köhler március 31-én. Ugyanakkor tanácsadóként továbbra is a csoport rendelkezésére állnak. Nem tölti be senki Wolfram Mörsdorf (60) helyét sem, akinek április 14-én jár le a megbízatása. Ulrich Middelmann (64) elnök-helyettes a korábbi közléseknek megfelelően a 2010. január 21-i közgyűlésen távozik a cégtől.

Alan Hippe (42), a ThyssenKrupp AG pénzügyi vezetője április 1-től átveszi a kontrolling, a számlázás, a pénzügyi jelentések, az adók, a vámok, a fúziók és felvásárlások, az anyagkezelés, a vállalati pénzügyek és a befektetői kapcsolatok irányítását is. Április 1-től nyugdíjazásáig Ulrich Middelmann az új vállalati felépítés bevezetésére, és a ThyssenKrupp Plus vállalati program végrehajtására fog összpontosítani.

 Ekkehard Schulz igazgatósági elnök szerint mindezekkel a szervezeti és személyi változásokkal a cég gyorsan tud majd válaszolni a piaci eseményekre és hatékonyabban hozhat meg stratégiai döntéseket.
„Ez azt is jelenti, hogy a legjobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy erősebb vállalat legyünk a gazdasági nehézségek elmúltával”, tette hozzá.

Pozítív üzemi eredmény

A 2008/2009-es pénzügyi év második felét a ThyssenKrupp várhatóan pozitív üzemi eredménnyel zárja. Eredményét nagyban befolyásolja új acélüzemeinek költsége, átszervezési kiadásai, a személyi intézkedések és a leírások. Erős hatása lesz a szénacél, a rozsdamentes acél iránti nemzetközi kereslet jelentős csökkenésének is. A vizsgált időszakban romlott a helyzet az autó- és hajógyártási beszállításban is, viszont a lifteladások tendenciája ígéretes maradt. Összességében a ThyssenKrupp szerény üzemi eredményre számít folyó üzleti éve első felében, ezen belül azonban a második negyedév veszteséggel fenyeget. Az elmúlt üzleti évben a társaság forgalma 53,4 milliárd euró volt. Közel 200 ezer fővel 70 országban van jelen. A társaságé a legnagyobb magyarországi acélkereskedő társaság, a ThyssenKrupp Ferroglobus is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.