BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bemutatkozik a mozdulatokkal irányítható számítógép - Videó

Frederic Kaplan, egy Lausanne-i tudományos intézet munkatársa szerint a számítógépek túl sokat várnak tőlünk. Az OZWE-QB1 jelzésű, robotnyakkal szerelt szerkezethez sem billentyűzet, sem egér nem tartozik, az irányítás kizárólag gesztusokkal történik.

A svájci kutató úgy gondolja, természetellenes, hogy a számítógépeket ülve használjuk minkét kezünket és teljes koncentrációnkat igénybe véve. Főzés közben szintén szükséünk lehet a PC-re, de nem használhatjuk a billentyűzetet. Ekkor segít az OZWE-QB1, egy olyan számítógép, amely kizárólag kézmozdulatokkal irányítható – írja a New Scientist.

A monitor a felhasználó szemmagasságában van, a megtett mozdulatok pedig egyfajta tükörképként láthatóak a képernyőn, így kontrollálható, sikerült-e a parancs bevitele.

A szerkezet prototípusát még tavaly kezdték használni a New yorki MoMÁban, a tapasztalatok alapján mutatták be most a továbbfejlesztett verziót a genfi Lift konferencián (lásd a videót).

A QB1-et hamarosan több felhasználó otthonában kezdi tesztelni. Kaplan reményei szerint olyan tömegtermék válhat a gesztusokkal irányított számítógépből, amely a legkülönbözőbb hátterű és nemzetiségű vevőket vonzza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.