BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boldog pár - Tíz éves a Renault és a Nissan "házassága"

Tíz éve kötött szövetséget a Renault és a Nissan. A francia és a japán cég együttműködése nemcsak azt teszi lehetővé, hogy túléljék a globális pénzügyi és gazdasági válságot, de azt is, hogy minél jobb, és kedvezőbb helyzetben legyen válság befejeztével - jelentette ki Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan elnök-vezérigazgatója.

Kezdetben a Renault 6,4 milliárd euróval szállt be a Nissanba, amely viszont azóta több mint 11 milliárd euró készpénz-befizetéssel vásárolt Renault-részesedést.

A két társaság között jelentős kölcsönös készpénz-, tőke-, profit- és osztalék-mozgás van.  Az elmúlt évtized alatt a Renault tőkeértéke több mint háromszorosára növekedett, így az értéke 8,7 milliárd euróról 27,6 milliárd euróra nőtt.

A Renault az autóipari vállalatok között 2007-ben a hatodik helyet foglalta el, szemben az 1999-es tizenegyedik hellyel. Ugyanezen időszak alatt a Nissan piaci tőkeértéke megnégyszereződve 9 milliárd euróról 34,2 milliárd euróra növekedett.

A társaság 2007-ben az ötödik helyre került a rangsorban, míg 1999-ben a tízedik volt. Az együttes értékesítési darabszám az 1999-es 4,989 millió darabról 2008-ban 6,090 millióra növekedett

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.