BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ez minket is meglepett a mai gazdasági helyzetben" - Élénk érdeklődés magyar befektetések iránt

Élénk érdeklődés mutatkozott a magyar cégekbe való befektetési lehetőségek iránt az ITD Hungary New York-i konferenciáján - számolt be az MTI-nek helyi idő szerint kedden Rétfalvi György, a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség vezérigazgatója.

Ez minket is meglepett a mai gazdasági helyzetben" - fogalmazott Rétfalvi György, aki reményét fejezte ki, hogy "nagyon komoly nagyságrendű tőkét lehet majd behozni".

Az ITD Hungary az Egyesült Államokban első ízben rendezett konferenciát hétfőn a manhattani Chrysler épületben pénzügyi befektetőknek, akik nem portfóliókba vagy államkötvényekbe, hanem kockázati tőkealapokon keresztül magyar kis- és középvállalatokba fektetnének be. Az ITD Hungary vezérigazgatója elmondta: a magyar termelő szektorba pénzügyi befektetőket invitáló konferencia témája az volt, hogy milyen befektetési lehetőségek nyílnak a magyar kis- és középvállalati szektorban a következő 5-10 évben. "Ezen az úton tovább akarunk menni, mert látszik, hogy a termelő befektetők a jelenlegi világgazdasági helyzetben igencsak elfogytak" - fogalmazott. Mint hozzátette, ezúttal nem konkrét cégeknek kerestek befektetőket, hanem kimondottan olyanokat, akik "hisznek a magyar kis- és középvállalatok 5-10 éves jövőjében", és ebbe a szektorba szeretnének invesztálni kockázati alapok révén. "Úgy érzékelem, hogy ma mindenki tartózkodik a közvetlen befektetésektől, mindenki óvatos, vár, hogy kiszámíthatóbbá váljon a világ, még ha alacsonyabb szinten is, mint a válság előtt" - mondta, de hozzátette, a tőzsdét kerülő befektetők keresik a lehetőségeket. Jelen esetben olyan, cégekhez kerülő, tulajdonrészt jelentő pénzügyi befektetésekről van szó, amelyek esetében a befektetők 5-8 évig is bentmaradnak tulajdonosként.

Az ITD Hungary vezetője elmondta: a konferencia mellett tárgyalt egy olyan döntés előtt álló befektetővel is, amelyik szolgáltató központot létesítene. Ilyenből - amikor egy cég egy európai regionális vagy egy globális üzleti, szakmai tevékenységet helyez ki - az utóbbi 5 évben mintegy 50 darab létesült Magyarországon, köztük például a Morgan Stanley vagy az Exxon Mobil egysége. "Ezen a téren a válság ellenére nem látunk visszaesést" - mondta Rétfalvi György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.