BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanbefektetés Közép-Európában - Többsebességes lejtő

Közép-Kelet-Európa a legmélyebb válságban van a 90-es évek eleje óta. Közép-Kelet-Európai közvetlen ingatlanbefektetési körkép című, 2009. márciusi tanulmányában a DTZ felhívja a figyelmet a régió homogén egységként való kezelésének veszélyeire, ami már a fellendülés időszakában is hibásnak bizonyult, mivel félreárazáshoz vezetett.

A globális ingatlan-tanácsadó szakértői ezért fontosnak tartják kiemelni, hogy a helyi piaci feltételek régió szerte jelentősen különbözőek. A kockázat csökkentése és a lehetőségek legjobb kihasználása érdekében, a DTZ olyan érzékeny befektetői megközelítést javasol, amely az egyes országok fundamentumain, a szektoroknak, sőt az egyes bérlőknek a visszaeséssel szembeni kitettségén alapul.

Közép-Kelet-Európa államaira eddig pozitívan hatott, hogy a világ úgy tekintett rájuk, mint amelyek hamarosan teljesen felzárkóznak Nyugat-Európához, viszont a közeledési folyamat előnyös hozadékainak egy része teherré vált a válság kitörésekor. A növekedés két legfőbb tényezője – az erőteljes nyugati kereslet a régió exporttermékeire és a bőséges nyugati tőke – hirtelen a visszájára fordult.

Habár a közép-kelet-európai államok mindegyikének hasonló problémákkal kell szembenéznie, gazdasági hátterük erőteljesen különbözik. A kereskedelmi ingatlanpiac befektetési lehetőségeit vizsgálva, a DTZ szerint a jelenlegi mostoha gazdasági környezetben a fenntartható bérlői struktúra az árazás egyik legfontosabb alapja 2009-ben. A bérleti szerződések felmondása által azok az országok a leginkább veszélyeztetettek, amelyek a leginkább kitettek a hitelkivonásnak és az eurozóna recessziójának, illetve ahol a sok a folyamatban lévő fejlesztés és a fedezetlen deviza kitettsége nagy.

A DTZ mindazonáltal rámutat, hogy a kelet-közép-európai háztartások alacsony hitelaránya, és a nagy volumenű beáramló EU források fokozzák az eredetileg is a régióban rejlő növekedési potenciált, és elősegítik a válságból való kilábalást. A tőkeerős és vállalkozó szellemű befektetők számára – akiket nem befolyásol a piaci hangulat és képesek helyesen értelmezni az eszközkockázatot és különbséget tenni az egyes országok közt – a régió továbbra is jelentős lehetőségeket tartogat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.