BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a nulla wattos PC!

A Fujitsu Siemens Computers a hannoveri CeBIT 2009 szakkiállításon mutatta be a világ első „0 wattos" PC-jét. Az új gépek a tavalyi CeBIT-en bemutatott 0 wattos monitor sikere nyomán születtek. A 0 wattos monitor egyébként más technológiára épül, mint a 0 wattos PC. A Fujitsu Siemens Computers mindkét megoldást szabadalmaztatta.

A Gartner legfrissebb kutatása megállapította, hogy egy 2500 PC-t használó vállalat évi több mint 40 ezer dollárt takaríthat meg a gépek fogyasztásszabályozási funkciójának bekapcsolásával - és további 6500 dollárt a használaton kívüli gépek tápcsatlakozójának kihúzásával. A Gartner szerint sokan azért nem kapcsolják ki gépüket, mert attól tartanak, hogy így nem lehet rajtuk elvégezni a munkaidőben esedékes frissítéseket és romlik a produktivitás.

A Fujitsu Siemens Computers 0 wattos PC-i megszüntetik a fenti problémát. Bár a PC-k kikapcsolt illetve hibernált állapotban egyáltalán nem fogyasztanak energiát, előre beállított időtartamon belül továbbra is adminisztrálhatók, és normál munkaidőn kívül is fogadni tudják a szoftverfrissítéseket. Az ezt támogató innováció a Fujitsu Siemens Computers augsburgi fejlesztőinek munkája.

Az eszköz automatikusan átáll 0 wattos készenléti üzemmódba - tehát ehhez nem kell gombbal kikapcsolni, vagy leválasztani az elektromos hálózatról. Ha a PC-t normál munkaidőn kívül kell adminisztrálni (pl. szoftverfrissítéshez), a rendszergazda meghatározhatja azt az intervallumot, amelyben a PC automatikusan várja a frissítést. A beállított időtartam végén a gép visszaáll 0 wattos készenléti üzemmódba. A felhasználó a gép előlapján található normál kapcsológombbal indíthatja el újra a PC-t.

A cikk teljes terjedelemben a Magyar-Mérnök oldalán olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.