BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lesz külföldről SMS-t küldeni!

Az Európai Parlamentben az iparügyi szakbizottság megszavazta azt a javaslatot, hogy ez év július 1-jétől legyen olcsóbb a külföldön barangolók számára az SMS küldése és az adatletöltés.

A szóban forgó díjtételek csökkentését, illetve maximálását még tavaly szeptemberben indítványozta az Európai Bizottság, az uniós törvényhozás plenáris ülése pedig április 21-24 között tárgyalja a kérdést. Ha a tervezet ezen a szinten is támogatásban részesül, akkor már csak a távközlési kérdésekben illetékes miniszteri tanácsnak kell jóváhagynia a szabályozást, hogy annak kedvező hatásait már az idén nyáron élvezhessék az utazók.

A most megszavazott változat szerint a külföldi barangoló tarifákkal nem kerülhetne többe egy SMS, mint 0,11 euróba, áfa nélkül számítva. Jelenleg ugyanilyen szolgáltatására EU-átlagban 0,28 eurót számítanak fel, de vannak tagországok, ahol az adott díj elérheti 0,8 eurót. Ha pedig valaki külföldön szeretne a hordozható számítógépén internetes anyagokat vagy más tartalmat letölteni, akkor az megabájtonként ne kerülhessen többe, mint 0,5 euró. Ez utóbbi pont fele annyi, mint amit a brüsszeli bizottság indítványozott még tavaly.

A parlamenti iparügyi bizottság egyébként a barangoló telefonbeszélgetésekre vonatkozó, korábbi szabályozás pontosítását is elrendelte, ami szerint a hívásokat másodpercenkénti méréssel kell elszámolni. A korábbi gyakorlatban előfordult, hogy a megkezdett percenként nyilvántartott hívások miatt akár 20 százalékkal is többet számoltak fel a szolgáltatók az indokoltnál. A brüsszeli bizottság előzetes javaslata szerint a beszélgetés mérését a 31. másodperctől kellett volna kezdeni, a parlamenti iparügyi bizottság szerint azonban az első másodperctől kezdve kell felszámítani a teljesítést.

Az ügy előzményeként - mint a Rapid hírszolgálat emlékezte - a telefonbeszélgetések barangolási tarifáit már korábban sikerült maximáltatnia a brüsszeli bizottságnak. Ennek a hatálya 2010-ben járna le, ezért napirenden van a szabályozás érvényességének 2013-ig való meghosszabbítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.