BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartja a frontot a Henkel - a barcsi egységet viszont eladják

Csak egészen kis mértékben esett vissza tavaly a Henkel Magyarország Kft. forgalma.

A festékeket, kozmetikumokat és tisztítószereket gyártó vállalat 2008-ban 79,5 milliárd forintos árbevételt produkált, szemben a 79,8 milliárdos 2007-es eredménnyel.

Elsősorban az építőipar hanyatlása miatt a Henkel arra készül, hogy 2009 októberéig eladja Barcson működő építési kemikáliákat gyártó egységét. A cégvezető elmondta, hogy ez ügyben már folynak a tárgyalások.

Lehetséges partnernek egy pénzügyi befektetőt keresnek, a versenytársakat pedig mindenképp kizárnák. A vállalat foglalkoztatási garanciát fog kérni a majdani vevőtől, így a gyár 37 dolgozója megőrizheti munkahelyét. A vevőnek továbbá vállalnia kell, hogy az üzem termelési volumenének 70 százalékát megtartja, így megrendelésekre is számíthat a Henkeltől. A fennmaradó részt azonban tovább értékesítheti.
A mintegy 640 főt foglalkoztató társaság egyébként leépítésre nem készül.
A központi cég a német Henkel KgA, a válság ellenére 14,1 milliárd euróra növelte forgalmát tavaly, ami 8,1 százalékos emelkedést jelent. Deák Ferenc szerint a kedvező eredmény egyik fő oka a ragasztástechnológiai üzletág felfutása, amelynek árbevétele globálisan 17 százalékkal nőtt, idén már ez a Henkel legfontosabb üzletága. Ennek némileg ellentmond, hogy a Henkel konszern több helyütt bezáratta ragasztógyártó üzemeit.  

További részletek a szerdai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.