BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szakszervezeti nyugdíjalap lesz a Chrysler főtulajdonosa

A United Auto Workers (UAW) LLC 55 százalékos tulajdont szerez a Chryslerben, cserébe pedig elengedi a vállalat 10,6 milliárd dolláros tartozásának felét.

A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó informátor szerint a kölcsön részleges tulajdonrészre  váltását követően a United Auto Workers egészségügyi nyugdíjalapja a Chrysler 55 százalékos tulajdonosa lesz. A szakszervezet az igazgatótanácsban is helyet foglal majd.

A BGC Partners LP elemzője szerint a szakszervezetek tulajdonszerzése segít a kockázatok megosztásában, ez pedig a nehézségekkel küzdő vállalat javára válhat. A Chrysler nem kommentálta a megállapodást, mint hogy az még nem végleges.

A jelen állás szerint a FIAT 20 százalékos tulajdont szerez a Chryslerben, amelyet később 35 százalékra emelhet. Az amerikai kormány megtartja 10 százalékos részesedését, a fő részvényes pedig – ezek szerint – a szakszervezeti nyugdíjalap lesz.

Az UAW-val történő megállapodás hiányában a Chryslernek 8,8 milliárd dollárt kellene törlesztenie – ezt az összeget cseréli részvényre az autógyár. A fennmaradó 4,59 milliárd dolláros tartozást 2023-ig 9 százalékos kamattal fizeti be a Chrysler az UAW alap egészségügyi alapjába.

A szakszervezet Chryslerbeli részesedését 4,2 milliárd dollárra becsülik. Ha sikerül a papírokat jobb áron eladniuk, a különbözet a pénzügyi kormányzaté lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.