BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elérkezett a 22 ezres netbookok kora az Nvidia vezére szerint

"Mi elsősorban a PC-t ismerjük, amely majd’ meghal azért, hogy újra feltalálják" – mondta az Nvidia vezére, aki szerint a 99 dolláros internetes gépek ideje már ebben az évben elérkezett.

Olyan kicsi, mint egy könyv, egy feltöltéssel egész nap működik, érintőképernyős és körülbelül 100 dollárba (22 ezer forint) kerül – ez az egyáltalán nem távoli jövő a számítógéppiacon. A New York Times megfogalmazása szerint a PC-ipar a laptop feltalálása óta a legnagyobb forradalom érkezésére számíthat és nem csak az árak tekintetében.

Ezzel egyetért az Nvidia vezére és valószínűleg az olyan vállalatok is, mint az Acer vagy az Asustek, hiszen mindkettejük vezető szerepet tölt be a netbook piacon. A szektorhoz újabb szereplők csatlakoznak: a Qualcomm, a Freescale Semiconductor és a Samsung is alacsony fogyasztású, olcsó chipek gyártásába kezdett. Ennek megfelelően az átalakulás elsősorban az ágazat két óriását, az Intelt és a Microsoftot érinti majd legnegatívabban – véli a Sanford C. Bernstein & Company elemzője. A. M. Sacconaghi jelentős elmozdulásra számít, az alacsony ár iránti igény a szakértő szerint a szektor minden egyes szereplőjére nyomást gyakorol majd.

A netbookok egyelőre a piacnak csak kis részét szerezték meg, de a Gartner adatai szerint hiába csökken ebben az évben 12 százalékkal a PC-k eladása, netbookokból legalább kétszer annyit adnak majd el, mint egy éve. A jelenleg forgalmazott modelleket többnyire az Intel Atom processzora hajtja és Windows XP fut rajtuk.

A jövőben viszont megtörhet ez az oligarchia, a mobilchipeket gyártó brit ARM ugyanis az Intelnél olcsóbban, 20 dolláros (4 500 forint) áron állítja elő energiatakarékos chipjeit. Ezek nagy hátránya, hogy nem birkóznak meg a Windows operációs rendszerekkel, de talán ez is megoldódik, mivel a netbookok már elkezdtek áttérni a Linuxra és lehetőséget jelent a Google Android mobilra kifejlesztett szoftvere.

A mobilchipek gyártói szerint az ARM-Linux kombináció tökéletes egy olyan felhasználónak, aki a YouTube-ot, a Facebookot és internetes szövegszerkesztőket használ. Ezt alátámaszthatja az a tény is, hogy a mobilchipeket gyártó Qualcomm nemrég mutatta be az ultrakönnyű Snapdragon chipet, amelynek eladásáról már megállapodott az Asusszal, az Acerrel, az LG-vel és a Samsunggal. Az Intel és a Microsoft azt állítják: gyanakodva kell tekinteni egy olyan számítógépre, ami 300 dollárnál (67 ezer forint) alacsonyabb áron kapható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.