BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éljen a farhát! - Csirkehiány alakulhat ki itthon a válság miatt

Hiány alakulhat ki a következő hónapokban egyes csirketermékekből a hazai piacon, mert erőteljesen élénkül a baromfihúsok iránti belföldi kereslet – mondta lapunknak Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BT) elnöke.

Elsősorban az olcsóbb áruféleségekből (farhátból, szárnyból, nyakból és aprólékból) lehetnek átmeneti ellátási gondok, mivel a feldolgozók raktárkészletei is kimerültek. A növekvő igények miatt már a húsvét előtti hetekben is „el kellett osztani” a feldolgozóipari csirkeszállítmányokat a kereskedelmi megrendelések között – fogalmazott az elnök.

Az értékesítési lehetőségeket elsősorban a gyenge forint javítja, mert fékezi a jelentős konkurenciát támasztó importot, miközben az exporttermékek (főként a csirkemell) külpiaci pozícióit erősíti.

Ma ráadásul a tejes európai piac hiánytüneteket mutat, mivel a világ egyik legnagyobb termelőjének számító brazil Sadia SA jelentősen csökkentette csirkeexportját a vállalat pénzügyi ellehetetlenülése miatt. Emellett a keresletet nálunk az is növeli, hogy a baromfitermékek ár- és minőségi szempontból egyre nagyobb előnyt élveznek a hazai fogyasztóknál a sertés- és marhahúsokkal szemben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.