BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnik a szocpol, jön a roham

Szűk három hónapja maradt annak, aki lakásvásárlás vagy hitelfelvétel esetén élni szeretne még a kedvezményekkel.

A gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezmény (a szocpol és a félszocpol), valamint az állami kamattámogatás ugyanis július 1-jétől várhatóan eltűnik, de legalábbis „felfüggesztik”. Mindebből pedig az következik, hogy az előre hozott vásárlások nyomán az év vége felé erősen visszaeshet a lakásforgalom – állítja a két legnagyobb magyarországi közvetítői hálózat.

Aki részesülni szeretne az akár több millió forint vissza nem térítendő támogatásokból, illetve az alacsonyabb törlesztőrészletből – bizonyos esetekben még a piaci forinthitelnél jóval olcsóbb, de kockázatosabb devizahitelekkel összehasonlítva is havi több ezer forintos megtakarítást lehet elérni –, annak június 30-ig be kell nyújtani a hitelkérelmét – hívja fel a figyelmet Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint a hitelfelvevők 18-20 százaléka vette eddig igénybe a megszüntetendő állami támogatások valamelyikét . „Sokan számítottak ezekre a kedvezményekre a lakásvásárlásnál, ők most vagy nem tudnak ingatlant venni, vagy csak a tervezettnél olcsóbbat. A lakosságon kívül az építőipari vállalkozások számára is hátrányos lesz a rendelkezés, s várakozásaink szerint az ingatlanpiac további szűkülését okozza” – tette hozzá.  
           
Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájcifrank-alapúakkal szemben. A támogatás megszűnésével ugyanakkor újra a devizakölcsönök felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók döntő többsége számára. Kérdés azonban, hogy a válság mennyire tette bizalmatlanná a hitelfelvevőket a forintnál mindenképpen kockázatosabb, az árfolyamváltozások miatt kiszámíthatatlanabb svájci frank és euró iránt.

Tavaly szeptember óta erőteljesen átalakult a lakásfinanszírozási piac, előbb a hitelfelvételi elbírálás jelentős szigorodásával, majd több pénzintézetnél a devizaalapú lakáskölcsönök szinte teljes megszűnésével kellett szembesülniük az érdeklődőknek. Az elmúlt hónapok pénzpiaci eseményei ellenére hitelek továbbra is vannak a lakáspiacon, ám korántsem olyan feltételekkel, mint a múlt év azonos időszakában. Akkor még sok ajánlat nullaszázalékos induló önerőről szólt, ezek az idők azonban elmúltak, most 20-30 százalékos tőkeerő nélkül nemigen lehet belevágni a vásárlásba – mondta Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Az érintettek számára a hiányzó önerő pótlása nyártól már leginkább csak egy pótingatlan fedezetként történő bevonásával, vagy pedig az önerőt pótló hitellel lehetséges, ennek egyik lehetséges formája a személyi kölcsön, amelynek az ára azonban jóval magasabb, mint a klasszikus lakáshitelé. Akadt ugyan, aki korábban is így oldotta meg az önerő problémáját, ám tudni kell, hogy az ilyen kölcsönöket 30 százalék körüli THM-mel adják, a lakáshitelé pedig ennek csupán a harmada is lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.