BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa második legnagyobb olajcége átáll az 50 dolláros árra

A kontinens második legnagyobb olajcége, a British Petrol (BP) mai közlése szerint költségcsökkentéssel igyekszik kompenzálni az 50 dollár körül mozgó olajárat.

"Gyorsan olyan intézkedéseket kell bevezetnünk, amelyek lehetővé teszik a hatékony működést 50 dolláros olajár mellett is" – közölte Tony Hayward vezérigazgató a Reutersszel.

A BP a borúlátó kijelentés mellett az elemzői várakozásoknál jobban teljesített a profit tekintetében, bár az egységre kivetített működési költségek szempontjából az eredmény kevésbé jó.

Az olaj- és gáztermelés költségei 11 százalékot emelkedtek 2008 első negyedévéhez képest. A BP meglátása szerint az első negyedévben az energia üzletág erős teljesítménye emelte a profitot.

Az olaj- és gázkitermelés 2,6 százalékkal emelkedett, a cég történetében először meghaladva a 4,02 millió boepd-t (hordó olajnak megfelelő mennyiség). Az olajcégek többsége most vásárlásba kezdett, remélve, hogy az árak a jövőben emelkedni fognak.

Tokióban április 26-án 21 olajtermelő és -fogyasztó ország - köztük hat OPEC-tagállam - részvételével zajló fórumon az olajkartell tagjai azt közölték, hogy a szervezet május 28-án Bécsben esedékes értekezletén marad a jelenlegi termelési szint annak ellenére, hogy túlkínálat van a piacon kőolajból. A kuvaiti olajügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a szervezet egyelőre kivár. A globális gazdaságot ugyanis nem lehet kitenni most annak, hogy emelkedjen a kőolaj ára egy további termeléscsökkentés miatt.

Al-Badri szerint az OPEC csak azután gondolkodhat komolyan további termeléscsökkentésről, ha az előzőleg jóváhagyott visszafogásokat már több mint 90 százalékban sikerült ténylegesen végrehajtani. A tokiói értekezleten részt vevő hat OPEC-ország vasárnap azt közölte, hogy "eltűrik" a jelenlegi, 50 dollár körüli olajárat. A katari olajügyi miniszter szerint idén 40-50 dollár lesz az olajár. A szaúdi olajügyi miniszter pedig azt mondta, hogy az 50 dolláros olajár Rijád hozzájárulása ahhoz, hogy gyorsabban magára találjon a világgazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.