BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a nap is elérkezett: Története során először veszteséges a Microsoft

Huszonhárom éves története során most először fordul elő, hogy a Microsoft veszteséggel zár egy negyedévet. Az elmúlt hat hónapban a vállalatok csökkentették a számítástechnikai eszközökre és szolgáltatásokra fordított költségeket, ez 32 százalékos nettó profitot jelent Redmond számára.

A Microsoftot több szempontból is hátrányosan érintette a válság: mind a háztartások, mind az üzleti szféra elhalasztotta a PC vásárlásokat és így a cég első számú bevételi forrásának számító Windows operációs rendszerből is kevesebb fogyott.

A netbookok elterjedésével ráadásul már az újonnan vásárolt számítógépekre sem feltétlenül installálják a Microsoft szoftverét. A harmadik tényező, hogy a vállalatok szívesebben fizetnek részletekben, az interneten keresztül a programokért, semmint hogy egy jelentős összeget egyszerre kelljen kiadniuk.

Mint arról a The Times beszámol, Chris Liddel pénzügyi igazgató a cég további gyengélkedésére számít a következő három hónapban, ugyanakkor a költségcsökkentés sebességét megfelelőnek találta (a Microsoft januárban 5 ezer fő elbocsátását jelentette be).

A nettó profit 32 százalékkal, 2,97 millió dollárra esett az első negyedévben, a cég a következő időszakra vonatkozóan nem adott előrejelzést.

A Fort Pitt Capital Group elemzője szerint a Microsoft eredményei részben örömre akadnak okot, a cég ellenőrzés alatt tartja a költségeket. Ugyanakkor – vélte Kim Caughey – a fogyasztói preferencia a Microsoft ellen dolgozik, a cégek költségcsökkentési üteme gyorsul, az olcsóbb netbookok elterjedése pedig mindenképpen rosszul érinti Redmondot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.