BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan segítenek a KKV-knak a takarékszövetkezetek?

A takarékszövetkezetek - kiemelkedő likviditásuknak is köszönhetően - immár több mint 250 ezer KKV-t finanszíroznak. A szektor hosszú távon jó kilátással rendelkező vállalkozásainak fennmaradásához azonban további gazdaságpolitikai intézkedésekre is szükség van.

A hagyományos lakossági banki szolgáltatások biztosítása mellett a takarékszövetkezetek – méretük miatt - elsősorban a kis- és középvállalati szektor kiszolgálására fókuszálnak: összesen 550 milliárd forintnyi hitelállománnyal rendelkező 300 ezer vállalati ügyfelüknek mintegy 80 százaléka tartozik ebbe a körbe.
 

A Takarékszövetkezeti Integrációban elérhető megoldások jelenleg az alábbiak:

Saját forrásokból finanszírozott hitelek: A takarékszövetkezeti szektor a hazai pénzintézetekhez képest relatív kedvező pozícióban van, hiszen 50 százalékos hitel-betét aránya jelenleg is több mint ötszáz milliárd forintos kihelyezhető szabad forrást biztosít számára.

MFB által nyújtott hitelkeretek - az Új Magyarország hitelprogramok:
A takarékszövetkezetek és a TakarékBank a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) valamennyi hitelprogramjában részt vesznek, így az elsősorban a KKV-szektor számára kínált hitelprogramokat igény esetén az Integráció bármelyik fiókja képes nyújtani. A kötött céllal (pl. beruházás, forgóeszköz finanszírozás, agrárhitel, célzott területi támogatás) igénybe vehető termékek előnyét az euró-kamatláb mellett nyújtott forinthitel lehetősége jelenti, úgy, hogy az árfolyam-kockázatot az MFB viseli.

Széchenyi Kártya és Gazdakártya: A Takarékszövetkezeti Integráció hitelintézetei 2004-ben kapcsolódtak be a Széchenyi Kártya forgalmazásába, és tavaly már minden harmadik ügyletet valamelyik takarékszövetkezetben kötötték. Eddig összesen több mint huszonötezer hitelszerződés nyomán 110 milliárd forintnyi hitelkeretet nyitottak a KKV-ügyfelek részére. A Gazdakártya terméket a TakarékBank fejlesztette ki a mezőgazdasági kisvállalkozók számára. Ez a konstrukció alig egyéves tartama alatt másfélezer hitelkérelem alapján közel 8 milliárd forintnyi forrást biztosított mezőgazdasági termékek elsődleges előállítására.

Európai Uniós támogatások előfinanszírozása: Mivel az Európai Uniós források folyósítása szakaszosan, a felhasználást követően utólag történik, előfordulhat, hogy előfinanszírozási lehetőségek híján csúszik az uniós pályázatok megvalósítása. Ezt a sürgető igényt ismerte fel a TakarékBank, amikor különböző pályázati célok előfinanszírozására különféle hiteltermékeket dolgozott ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.