BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internetes kémkedés miatt eljárás indul Nagy-Britannia ellen

Az Európai Unió eljárást indult az Egyesült Királyság ellen az internetezők adatainak védelmében. A lépés oka a Phorm nevű szoftver, amely 2004-es megalkotása óta alkalmas arra, hogy nyomon kövesse a szörfölők tevékenységét.

A brit alapítású Phorm cég és a hasonló nevű technológia kapcsán először akkor tört ki botrány, amikor kiderült: a British Telecom 2006 és 2007 között titokban ezt az eljárást alkalmazta a felhasználók követésére, hogy aztán célzott reklámokat juttasson el hozzájuk – írja a Times Online.

Az Európai Bizottság már korábban kifejezte aggodalmát az ország internetezőinek védelme érdekében, a Phorm ellen pedig többek között felszólalt a web atyjának tekintett Tim Berners-Lee is.

Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiáért felelős biztosa ma bejelentette: jogi eljárást kezdeményezett az Egyesült Királyság ellen, mert az nem tartatta be a hatályos európai jogszabályokat. A biztos felszólította a brit kormányt arra: módosítsa a jogszabályokat úgy, hogy kellő szankció léphessen életbe az adatvédelmi szabályok megsértése esetén. A brit kormány két hónapot kapott arra, hogy reagáljon a Bizottság felszólítására, ennem hiányában az ügy az Európai Bíróságon elé kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.