BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbban és kevesebb gázt ad el Európában a Gazprom

Az idén várhatóan 22 százalékkal kevesebb gázt küld Európába az orosz Gazprom, mint tavaly, összesen 140 milliárd köbmétert, ráadásul a tavalyi ezer köbméterenkénti 400 dolláros átlagár 260-ra esik – közölte Alekszander Medvegyev, a gázóriás vezérigazgató-helyettese.

A kisebb kereslet miatt a Gazprom márciusban negyedannyi gázt termelt, mint egy éve. Forgalmának mintegy 60 százaléka Európában keletkezik. A kilátásai sem túl kedvezők. A gazdasági recesszió miatt kevesebb gázt vásárolnak az európai iparvállalatok és erőművek. Az IHS Global Insight nemrég 686 milliárd köbméteres igényt jósolt 2012-re a 23 uniós tagországnak, ma már csak 626 milliárdot, de 610 milliárd köbméteren sem lepődne meg – írja a brit Financial Times.

A Gazprom a globális gázigény és saját termelése mintegy 10 százalékos esésével számol a következő négy-öt évben – jelentette be Valerij Golubjov vezérigazgató-helyettes. A Reuters tolmácsolása szerint a világ legnagyobb gáztermelője az idén 492 milliárd köbmétert hoz a felszínre, 12 százalékkal kevesebbet a tervezettnél, és tizedével kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A csökkenő exportbevételek miatt kisebb lehet a Gazprom ez évre tervezett, 27 milliárd dolláros beruházása, főként a Jamal-félszigeti projekt csúszhat. A térségünk által várt Déli Áramlat vezetékberuházás elhalasztásától viszont nem kell tartani, „hiszen az amúgy is csak előkészítési szakaszban van” – emlékeztették lapunkat az ügylethez közeli forrásból.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.