BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Pláza stop" Romániában - Csak a Futureal járt jól

Három milliárd euró értékű ingatlanberuházást állítottak le a közelmúltban Romániában. Bukarest természetesen az élen áll az elnapolt projekteknél: egyebek között a TriGranit egymilliárd eurós Esplanada központja, az Emmerson Parklane Plazája és az osztrák Raiffeisen Evolution társaság Promenada Mallja nem tud felépülni a finanszírozás hiánya miatt.

Szerencséje volt a Futurealnak, ugyanis a 97 millió eurós nagybányai Gold Plaza hiteleit még időben elintézte, az építkezés jól halad. A lakásfront különösen megszenvedi a pénzszűkét. Körülbelül 5-6 ezer lakás sem valósulhat meg, vagyis a nálunk is jelen lévő spanyol Fadesa, az Africa Israel továbbá a Copper Beech vállalat pihenteti a beruházásokat. Úgy tudjuk, hogy a francia Bouygues egy 30 millió eurós beruházás nyomán 17 ezer lakást épített volna, de elállt ettől a tervétől.

Ugyancsak leállította ottani beruházásait a Magyarországon irodákat, logisztikai központokat és kiskereskedelmi központokat építő Ablon. A magyar cég által meghirdetett 800 millió eurós ingatlanfejlesztési tervek egyelőre nem valósulnak meg. A cég igazgatótanácsa ugyanis úgy határozott, hogy csak három projekt megvalósítását folytatja, ebből kettő Budapesten található, egy pedig Prágában. A cég Bukarestben és környékén 34 hektár földdel rendelkezik, amelyekért összesen 50 millió eurót fizetett. Az Ablon vezetői korábban összesen 800 millió euró értékű ingatlanfejlesztési beruházást hirdettek meg, úgy tervezve, hogy több mint 4000 lakást és irodahelyiséget építenek - írta a Ziarul Financiar című üzleti lap.

A legelőrehaladottabb állapotban lévő beruházás a Drumul Taberei bukaresti lakótelepen tervezett Sunset Residences elnevezésű projekt, amely 10 panelház, vagyis körülbelül 2000 lakás megépítését irányozta elő. A beruházás értékét a lap szerint 160-170 millió euróra tervezték. A vállalat legnagyobb befektetése a Bukarest melletti Otopeni-ben valósulna meg, ahol 280 millió euróért üzleti központot terveznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.