BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trónfosztás - Már nem a Wal-Mart a nyerő

Az Exxon Mobil letaszította a trónról a Wal-Martot a Fortune ötszáz legnagyobb bevétellel rendelkező céget felsorakoztató listáján. A kereskedelmi vállalat az elmúlt hét évben hat alkalommal szerezte meg az első helyet, most azonban az Exxon az olajbuborék hátán az élre röppent.

442,85 milliárd dollár – a Fortune friss listája szerint ekkora bevételt termelt az első helyet megszerző Exxon Mobil 2008-ban, az olajipari vállalat csaknem 19 százalékot növekedett egy év alatt – jelenti az AP. A cég az éves profit terén is első helyet szerzett, 45,2 milliárd dollárral.

A Wal-Mart ezzel elveszítette első helyét, ez eddig csak egyszer fordult elő az utóbbi hét évben. A kereskedelmi lánc még így is 7 százalékkal növelte bevételét 2007-hez képest, a világ legnagyobb áruházlánca 5 százalékkal nagyobb profitot kasszírozott, ahogy a fogyasztók az akciós ajánlatok felé fordultak.

Az energiaárak múlt nyári szárnyalása kompenzálta a későbbi ár- és keresletcsökkenést, így az olajcégek tovább uralhatták a listát. Harmadik helyet szerzett a Chevron, a ConocoPhillips pedig felkúszott a negyedikre. Az elsősorban a pénzügyi ágazatával bajlódó General Electric a gondok ellenére is ötödik lett, a csőd felé menetelő General Motors pedig két pozíciót veszítve, a hatodik helyre került. A listán a másik detroiti, a Ford követi.

Az Exxonon és a Wal-Marton kívül azonban a vállalatok számára messze nem alakult rózsásan a 2008-as év. Az átlagos bevétel 85 százalékkal zuhant, ez a legnagyobb csökkenés, amelyet a Fortune listájának 55 éve alatt mértek. Az év legnagyobb vesztesei természetesen a pénzügyi cégek, amelyek összesített vesztesége 213,4 milliárd dollárra rúg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.