BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

1100 márkakereskedést bezár a GM

A legnagyobb amerikai autóipari vállalat, a General Motors pénteken bejelentette: 6000 márkakereskedéséből 1100-at bezár.

A GM értesíti az érintett kereskedőket, hogy nem újítják meg velük a jövő évben lejáró franchise szerződéseket. Ez az első lépés annak irányában, hogy a detroiti autógyártó felszámolja a kereskedői hálózat 40 százalékát.

A GM korábban azt jelezte, hogy 2010-ig 3600-ra szándékozik csökkenteni a hálózatot. A vállalat jelentős kiadáscsökkenést remél attól is, hogy eladja vagy felszámolja 4 márkáját, a Saturnt, Hummert, a Saabot és a Pontiacot. Előző nap jelentette be a csődvédelmet kért Chrysler, a harmadik legnagyobb amerikai autógyár, hogy 3181 márkakereskedéséből 789-től megválik.

A General Motorsnak a kormány június 1-jéig adott határidőt az átalakulásra. Elemzők szerint a Chrysler csődvédelmi eljárása és átszervezése főpróbája lehet a GM hasonló átalakításának. A pénteki The New York Times a leépítések kapcsán az amerikai autóipar történelmi zsugorodásáról írt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.