BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Dell a Microsoft lépésétől várja a bevétel növekedését

A Dell nettó bevétele 63 százalékkal csökkent az első negyedévben. A vállalat versenytársainál jobban függ a kormányzati és céges számítástechnikai megrendelésektől, ezek száma pedig továbbra is alacsony.

Az amerikai cég vezére 2010-re vár fellendülést, reményei szerint ekkorra emelkedik a magánfelhasználói vásárlások száma, a Microsoft ugyanis ekkor mutatja be új operációs rendszerét, a Windows 7-et – mondta el a vezérigazgató a New York Times-nak. Az amerikai számítástechnikai cég PC megrendeléseinek mintegy háromnegyede a vállalati, illetve a kormányzati szektorból érkezik, amelyek a magánszemélyeknél lassabban épülnek fel a válságból.

A Dell jelenleg küzdelmet folytat: a tavalyi első negyedévi 784 millió dollárhoz képest mostanra 290 millió dollárra csökkent a nettó bevétel, ez 63 százalékos csökkenést jelent. A forgalom mindegyik jelentős üzletágban csökkent, 34 százalékkal kevesebb asztali számítógép és 20 százalékkal kevesebb laptop talált gazdára 2009 januárja és májusa között.

Az amerikai cég évek óta igyekszik csökkenteni a PC piactól való függését – kiszélesítette a termékpalettáját és szolgáltatási körét és akvizíciókra is számítani lehet. Az elemzők szerint azonban a vállalat mozgástere szűkül. A rivális Oracle megvásárolta a Sunt, a HP pedig megszerezte a szolgáltatási szektorban fontos szerepet betöltő Electronic Data Systems-t.

Michael S. Dell a sajtónak adott nyilatkozataiban az eddig végrehajtott költségcsökkentő intézkedéseket hangsúlyozza, eszerint a vállalat működési költsége 312 millió dollárral csökkent az előző évhez képest. A vállalat jelenleg 9,2 milliárd dollárnyi készpénzzel gazdálkodhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.