BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fiat-vezér szenvedélyes házassági ajánlata az Opelnek

Sergio Marchionne úgy nyilatkozott: cége, a Fiat és a General Motors német leánya, az Opel remekül együttműködhetnek, hiszen számos modellt már most is közösen gyártanak. Ezen kívül a Fiat vezére szerint "hatalmas megtakarítást" jelentene a két vállalat összevonása.

Segio Marchionne szerint a két vállalat üzleti modellje nem csak megfér egymást mellett, de az egyik ki is egészíti ki a másikat. Ami azonban ennél is fontosabb – tette hozzá Marchionne – "hatalmas megtakarítást" jelenthet a Fiat-Opel házasság – tudósít az AP.

Az olasz cég vezetője hangsúlyozta, hogy a két autógyár jelenleg is osztozik bizonyos kapacitásokon, a Fiat Punto és az Opel Corsa ennek egyik példája. Mint mondta, a két vállalat egy millió autót gyárt közös platformon.

Marchionne ma találkozott a német gazdasági miniszterrel. Karl Theodor zu Guttenberg a megbeszélést követően elmondta: három németországi összeszerelő egység jövője a Fiat irányítása mellett is biztosított, de nem garantált, hogy tovább működhet a kaiserslauterni gyár is. A Fiat vezére az egyeztetés kapcsán úgy fogalmazott: megérti az Opel szakszervezeteinek álláspontját, de az Opel önmagában nem lehet nyereséges, vagyis nem élhet túl.

A jelen állás szerint az Opelt is magába foglaló General Motors Europe több európai kormánytól összesen 5-7 milliárd eurónyi forrást kapna rövid távú finanszírozásként. Marchionne emellett kiemelte, hogy az állami részvétel csak rövid ideig tarthat az Opelben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.