BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közúti fuvarozók sem tudják "lenyomni" a MÁV Cargót

A gazdasági nehézségek ellenére is ötszázalékos árbevétel-növekedéssel számol az idén a MÁV Cargo, elsősorban a forint euróhoz viszonyított gyenge árfolyama miatt.

Kovács Imre, a cég vezérigazgató-helyettese a Rail Cargo Ausztria (RCA) és a MÁV Cargo tegnapi közös sajtótájékoztatóján elmondta: a tervek szerint a MÁV Cargo az idén 92,57 milliárd forint árbevételt és 1,43 milliárd forint üzemi nyereséget könyvelhet el a tavalyi 88,02 milliárd forint bevétel és 2,01 milliárdos üzemi veszteség után.

Kovács Imre a Világgazdaságot úgy tájékoztatta, hogy az osztrák tulajdonos által felvázolt üzemi eredmény a második fél évben realizálódhat, ez az időszak a vasúti fuvarozásban egyébként is erősebb forgalmat generál. Az árbevétel növekedése pedig egyértelműen a forint gyenge árfolyamából adódó nyereség, hiszen a MÁV Cargo árbevételének 82 százaléka euróban keletkezik.

A vezető figyelmeztetett arra, hogy az év első négy hónapjában folytatódott a vasúti fuvarozást érintő gazdasági visszaesés: a közúti fuvarozók 25-30 százalékkal csökkentették az árakat, leszorítva így a MÁV Cargo díjait is.

Kovács Imre elismerte: a közúti fuvarozók drasztikus árcsökkentése miatt ugyan elvesztettek kisebb ügyfeleket, de a stratégiai partnereket hosszú távú éves díjakat rögzítő szerződésekkel próbálják megtartani. Emellett a globális visszaesés jelentősen terheli a vállalat számára fontos acél- és járműipart, ez a vasúti szállítási forgalom eséséhez vezet – tette hozzá Kovács Imre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.