BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legszigorúbb pénztárgép-ellenőrzési rendszer a miénk - véli a Laurel

Nem szükséges a pénztárgépeket újraengedélyeztetni az áfa és a jövedéki adó emelése miatt, mert az ilyen típusú változások egy egyszerű paramétermódosítással végrehajthatók.

A külföldi áruházláncok ugyanakkor gyakran panaszkodnak, hogy a kasszarendszerek engedélyeztetése terén a világ legszigorúbb szabályozásával rendelkezünk. Ha egy pénztárgépet működésbe állítanak egy áruházban, egy sor pénzügyi és jogszabályi feltételnek kell megfeleltetni az üzemeltetési engedély megszerzéséhez.

Nem szükséges azonban a meglévő pénztárgépeket újraengedélyeztetni az áfa és a jövedéki adó mértékeinek módosítása miatt – nyilatkozta a hazai pénztárgépek közül nyolcezret üzemeltető székesfehérvári Laurel Informatikai Kft. fiskalizációs üzletágvezetője. Pletyák Attila elmondta, az ilyen típusú változások egy egyszerű adattábla-cserével vagy paraméterállomány módosításával végrehajthatók.

Bár a szervizeknek emiatt az összes pénztárgéphez ki kell menni, nem szükséges mélyrehatóbb átállítást végezni, így ez nem vonja maga után az újraengedélyeztetés kötelezettségét. Ennek költsége egyébként félmillió forintot tesz ki engedélymódosításonként (egy új engedély megszerzése a berendezések számától függően 900 000 és 1,5 millió forint között van).

A legutóbbi komolyabb változás a tavalyi aprópénzkivonás volt, a nullára és ötösre kerekítést azonban egyelőre nem minden áruház vezette át a pénztárgépeken. Várhatóan más szükséges fejlesztéssel összevonva végzik majd el a módosítást, ezzel is megspórolva egy engedélyeztetési eljárást.

A Laurel tapasztalatai szerint a hazánkban terjeszkedő áruházak rendszerei (Auchan, OMV, Spar, Adidas, stb.) sokkal több funkcióval rendelkeznek, mint amennyit Magyarországon használni lehet. Ezen a téren ugyanis a világ legszigorúbb szabályozását tudhatjuk magunkénak, egy-egy funkció „magyarosítása” annyira nem éri meg, hogy ezeket inkább kiveszik a rendszerből. Ezeknek más úton történő megvalósítása felesleges pluszköltséget és pluszadminisztrációt jelent, a külföldi áruházláncok tulajdonosai gyakran panaszkodnak is emiatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.