BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján és az MVM átadta a magyar energetika „Rolls-Royce-át”

Május 22-én ünnepélyes keretek között lerakták az Euroinvest Zrt., az MVM Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. közös beruházásában megvalósuló új gázturbinás csúcserőmű alapkövét.

 működését 2010 végén megkezdő, 2*58 MW névleges teljesítményű erőmű a magyar villamosenergia-rendszerben ezidáig hiányzó ún. csúcserőmű szerepét tölti be

Az Euroinvest tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű Zrt. ajkai telephelyén több mint fél évszázados múltra tekint vissza a villamosenergia-termelés, mely jelenleg szén- illetve biomassza-bázison folyik. A befektetők közös beruházásaként megvalósuló új 2*58 MW-os blokk a hazai villamosenergia-rendszerben eddig hiányzó csúcserőműként fog üzemelni. A várhatóan már 2010-ben üzembe kerülő új erőmű magas hatásfoka és üzemmódja révén a környezet terhelésének jelentős csökkenését fogja eredményezni.

Az új erőmű az európai villamosenergia-piacon keresett, értékes termék előállítására képes, ezáltal jövedelmező beruházásként valósulhat meg. A csúcsenergia a liberalizált árampiac egyik legértékesebb, exportképes terméke, melynek jelentőségét tovább fokozza a kevéssé szabályozható megújuló energiaforrások áramtermelésre történő, egyre növekvő arányú alkalmazása.

Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. elnöke az esemény kapcsán kiemelte: „A megvalósuló erőmű jelenleg az egyetlen olyan, folyamatban lévő energetikai beruházás, amely teljes egészében magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Kiemelt jelentőségű nemcsak a villamosenergia-ellátásban betöltött, hiánypótló szerepe miatt, de nemzetgazdasági szempontból is rendkívül fontos projekt.”

Hangsúlyozta, hogy az új létesítmény a Bakonyi Erőmű Zrt. számára stratégiai jelentőségű beruházás, hiszen az elavult technológiát egy világszínvonalú műszaki megoldás váltja fel, miközben a meglévő telephelyből fakadó infrastrukturális előnyök rendelkezésre állnak. Az MVM szerepvállalását méltatva rámutatott, hogy a nemzeti tulajdonú áramtársaság az Euroinvest által kiírt pályázaton, versenyhelyzetben adott az elbírálás során legkedvezőbbnek bizonyult ajánlatot. Az üzletember szerint mindez garancia a projekt életképességére, és egyben annak szükségességét is aláhúzza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.