BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhagyták a süllyedő hajót! - GM-részvény 2 centért

A General Motors részvényeinek értéke 76 éves mélypontra zuhant azután, hogy a vállalat menedzsereinek egy csoportja bejelentette: megválik a cég papírjaitól.

A GM hat korábbi vezetője, köztük Bob Lutz volt alelnök közölte hétfőn: csaknem 315 ezer dollárnyi (61 millió forint) részvénytől váltak még és pénzzé tették minden, a céghez fűződő közvetlen érdekeltségüket – jelenti a Reuters.

A hír hatására a csődvédelem alatt álló autógyártó óriás papírja 20 százalékot veszítettek értékükből és ezzel 76 éves mélypontra süllyedtek. A vállalat tájékoztatása szerint a GM részvényei értéktelenek, darabonként 2 centnél olcsóbbak lehetnek, ha továbbra is folytatják a részvénykibocsátást a hitelező (élükön az amerikai pénzügyminisztérium) számára.

Április végén a harminc éve legnagyobb mértékű keresletcsökkenés miatt a General Motors 190 ezerrel csökkentette a második és harmadik negyedéves termelési tervét. Annak érdekében pedig, hogy ne növekedjen az eladatlan járműkészlet, 13 észak-amerikai üzemének működését időlegesen felfüggeszti, és lesz olyan, amely kilenc hétre áll le. Március végén 767 ezer gépkocsi várt a kereskedők megrendelésére, 108 ezerrel kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakába. A cég márkakínálatát is erősen lecsökkenti: leépíti a Pontiac márkát, eladná az Opelt, a Saabot és a Hummert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.