BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fiktív gabonaeladással 417 milliónyi áfát csaltak

Összesen 417 millió forint általános forgalmi adót nem vallott és nem fizetett be egy pécsi székhelyű gazdasági társaság. A vendéglátással foglalkozó cég 2007-ben és 2008-ban több tucat nagy értékű fiktív számlát bocsátott ki, s gabona-eladással próbált trükközni - közölte az adóhivatal az MTI-vel csütörtökön.

Másfél évig nem nyújtott be bevallást és ugyanennyi ideig nem fizetett általános forgalmi adót egy pécsi cég 2007-ben és 2008-ban. A gazdasági társaság ezalatt összesen több mint 35 ezer tonna gabonát értékesített, legalábbis papíron. A fiktív gabonaügyletekről tucatnyi nagy értékű számlát állított ki egy másik társaság részére - ismertette a részleteket Marton Ferenc, az adóhivatal dél-dunántúli igazgatóságának szóvivője.

A cég ügyvezetője azt állította, hogy a számlákat a másik társaság vezetőjének utasításai szerint kellett kibocsátani. A számlák ellenértékét nem kapta meg, és a számlákon szereplő árukról (többségében gabonáról) sem tud semmit. Sőt, még az általa vezetett cég telephelyének címét sem tudta megmondani. Az APEH megállapította, hogy a társaság nem létező címre volt bejelentve.

Az adóhivatal a két évre vonatkozóan összesen több mint 417 millió forint általános forgalmi adóhiányt állapított meg, s adócsalás miatt büntető feljelentést tett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.