BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező szél a vitorlázóknak a Balatonnál

Folyamatosan bővítik és fejlesztik a kikötőket, de még kevés a külföldi hajó

A gazdasági visszaesés ellenére sem számítanak az idén a forgalom csökkenésére a balatoni kikötők üzemeltetői. A Világgazdaság által megkérdezett érintettek szerint a vitorlástulajdonosok elsősorban abból a körből valók, akiket nem érint olyan súlyosan a válság, hogy megváljanak a hajóiktól. Az esetlegesen megüresedő helyekre pedig – főként a keleti medencében – hamar találnak új bérlőket.

Jelenleg a tó körül mintegy 60 fenntartó 51 kikötőt üzemeltet. Ezek kapacitása valamivel több mint ötezer hajó tárolására elegendő. Mivel a legtöbben a fővárosból és Székesfehérvár felől érkeznek, a kikötők háromnegyede a keleti medencében épült ki.

Nagy Viktória, az összes vízi állomás kétharmadát üzemeltető Balatoni Hajózási Zrt. üzletágvezetője lapunknak elmondta: kihasználtságuk 80 százalék körüli, de több létesítményük teljes kapacitással működik egész évben, ezért folyamatosan bővítik és fejlesztik kikötőiket.

Az elmúlt időszakban évente átlagosan 80-90 új férőhelyet biztosítottak a vitorlázók számára. Figyelemre méltó azonban, hogy csupán néhány százalékos a külföldi hajók száma, a legnagyobb forgalmat a magyar vitorlások jelentik. A nyugati túrázók számát akkor lehetne jelentősen növelni, ha az unió fejlettebb országaiban nőne a Balaton ismertsége.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.