BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kóka: az Obama-kormány támogatja a Nabuccót

Az Egyesült Államok Magyarország gazdasági partnereként, az energiabiztonságban érdekelt szuperhatalomként és NATO-szövetségesként is támogatja az energiadiverzifikációt, az orosz földgáztól való függetlenedés programját - ezt érzékelte szerdai washingtoni tárgyalásain Kóka János, az Országgyűlés Nabucco-bizottságának elnöke.

Az Obama-adminisztráció minden jel szerint - Joe Biden alelnök és Hillary Clinton külügyminiszter eddigi megnyilatkozásai alapján - továbbra is támogatja a Nabucco projektet - fogalmazott az MTI-nek a tárgyalásairól beszámoló liberális politikus, aki három napra érkezett Washingtonba.

Elmondta: azok után, hogy Magyarország az elmúlt években nem tudta tartani ígéreteit a költségvetési hiány mértékére vonatkozóan és előrejelzései megbízhatatlanná váltak, most pozitív várakozást kelt az amerikai befektetői körökben a válságkezelő kormány, a szakértő pénzügyminiszter személye és programja miatt.

Kóka János találkozott Richard Lugar szenátorral, a szenátus külügyi bizottságának rangidős tagjával, az energiadiverzifikáció és a Nabucco projekt régi támogatójával, aki kifejezte azon véleményét, hogy itt nem csak egy energetikai problémáról van szó.

Véleménye szerint a NATO a tagjait nemcsak akkor védi, ha azok katonai biztonsága vagy területi integritása, hanem ha energiabiztonságuk sérül. Kóka János meghívta a szenátort a Nabucco-bizottság nevében Budapestre.

Megbeszélést folytatott a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának Európa és Eurázsia energiapolitikájáért felelős igazgatóval, aki kifejezte támogatását az európai energiadiverzifikációs törekvés iránt. Ő is egyetértett: ez alapvetően biztonságpolitikai kérdés.

Kóka János a külügyminisztériumban a Kaszpi-térségért felelős helyettes államtitkárral is szót váltott; kölcsönösen úgy látták, hogy Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Egyiptom és később Irak is alkalmas beszállító partnere lehet a Nabucco projektnek. Világbanki tárgyalásain a pénzintézet és az International Finance Corporation (IFC), a világbanki csoport tagja kifejezték szándékukat a Nabucco csővezeték finanszírozásában való részvételre. Az IFC-től 100 millió dolláros nagyságrendű finanszírozás lehet számítani, ha a program összeáll.

A magyar politikus ugyancsak találkozott a Nabuccóban érintett Ausztria, Románia, Bulgária és Törökország, továbbá Azerbajdzsán nagyköveteivel, illetve képviselőivel. Egyetértettek: közös erővel érdemes lobbizni az EU-ban és az Egyesült Államokban is azért, hogy az a 140 millió európai polgár, akit elsődlegesen érint az orosz gáztól való függetlenedés szándéka, közösen tudja megjeleníteni szempontjait.

Kóka János hangsúlyozta: a 3 ezer kilométeres csővezeték építését el kell kezdeni, máskülönben Oroszország és Kína felvásárol minden elérhető gázmezőt, gáztároló kapacitást és gázvezetéket Európa orra elől. A liberális politikus találkozott Dennis Kucinich képviselővel is, aki Tom Lantos utódaként a kongresszus magyar-amerikai képviselőcsoportját vezeti. Kucinich megígérte: a Fehér Házban és a külügyminisztériumban is segít Magyarország utóbbi időben megkopott presztízsének helyreállításában.

A Nabuccóvak lapcsolatos az a mai Világgazdaságban közölt hír, hogy öt helyi, köztük egy magyarországi mérnöki iroda kezdte meg a projekt előkészítését, munkájukat a brit Penspen mérnöki konzultációs társaság fogja össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.