BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legyen-e sertésinfluenza világjárvány? - Tart a játszma

Az Egyesült Királyság, Japán, Kína és más országok is igyekeznek rávenni az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) arra, hogy változtassa meg a járványoksúlyosságát minősítő riasztó rendszerét. Ezek az országok ugyanis attól tartanak, hogy komoly anyagi következményekkel jár, ha a szervezet még egy fokozattal, 6-osra emeli a sertésinfluenza besorolását.

A vita a WHO öt napos éves közgyűlésén kezdődött, ahol a 193 tagország egészségügyi szakértői vitatják meg a legfontosabb kérdéseket, elsősorban a jelenleg aktuális sertésinfluenzát. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg a betegség terjedése szerint határozza meg, milyen veszélyességi fokozat vonatkozik az adott vírusra. Ez azt jelenti, hogy a sertésinfluenzával felmerül a készültségi szinte 5-ösről 6-osra történő emelése.

De – mint arról az AP beszámol – több ország, köztük az Egyesült Királyság, Japán és Kína igyekeznek rávenni a szervezetet arra, hogy ne csak a terjedés sebességét, hanem annak súlyosságát is vegye figyelembe a döntéskor. A jelenlegi rendszer szerint, ha a vírus a tipikus közösségi helyeken (kórházak, iskolák, stb.) kívül is nagy számban fertőzni kezd, már világjárványról beszélhetünk.

A WHO tájékoztatása szerint az Egyesült Államokon kívüli terjedési sebességet vizsgálja annak eldöntésére, hogy a legmagasabb, 6-os fokozatra emelje-e a készültséget. Ha ez megtörténik, az megfogalmazásuk szerint azt jelenti, hogy a világjárvány "küszöbön van".

Miközben a nagypolitikusok a járvánnyal kapcsolatban folytatnak taktikai megbeszéléseket, a cégek tanácstalanok ezen a téren. A DGS Global Research tanácsadó cég a Világgazdaság számára készített kutatásából az is kiderült, a magyarországi vállalatok több mint a felének fogalma sincs, mit tenne világjárvány esetén.

A Világgazdaság megrendelésére készült Pandémia! Válság a válságban? című kutatás során megkérdezett 104 szervezet válasza rávilágított, hogy a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből közel hat készített már erre vonatkozó krízistervet. Igaz, többségüknél az anyavállalat ösztönzi ezt. Márpedig az anyacégek a legtöbb esetben szigorúan szabályozott módon korábbi válságtapasztalatokat is felhasználva működnek ilyen esetekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.