BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehúzóban a felvonóipar

A beruházások csökkenésével kevesebb liftet építenek

Az építőipar mélyrepülésével párhuzamosan az idén tovább szűkül a felvonóipari piac. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 első két hónapjában az építőipari termelés 10,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A mostani recesszió csak mélyítette a szektor 2006-ban kezdődött válságát, amelyet két éve már a felvonóipari vállalatok is éreznek. Az idén várhatóan a tavalyinál is kevesebb berendezést helyeznek üzembe.

A lakásépítési szegmensben mintegy 40-50 százalékkal esett vissza a megrendelések száma – állítja Sáfár Zsolt, a Schindler Hungária Kft. üzletágvezetője. „Már a múlt év szeptemberében éreztük, hogy kevesebb lakás épül, az idén pedig szinte alig indul új projekt” – tette hozzá. Az ipari és kereskedelmi szegmensben ennél enyhébb csökkenést tapasztal a szakember.

Az előbbi esetében néhány nagyberuházás dobja meg a hazai forgalmat: ez évben a Ferihegyi repülőtér terminálberuházása csaknem száz felvonóipari berendezést (lift, mozgólépcső és -járda) jelentett, ez a hazai ágazat éves forgalmának a tizede.

Sáfár Zsolt úgy látja, bevásárlóközpontokból sincs hiány, bár néhány projekt – mint a Kőbánya-Kispestre tervezett komplexum – finanszírozási problémák miatt elhúzódik. A szakember szerint nem is a csúszó, sokkal inkább az elő nem készített és a jövőben elmaradó beruházások okoznak problémát, ezek hatását az ágazat főleg a második fél évben érzi majd meg, fellendülés pedig csak 2010 végétől várható.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.