BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolhatja az EU az Intelt

Az Európai Bizottság szerdán várhatóan két versenyjogi eljárásban is elmarasztalja a világ legnagyobb csipgyártóját, amerikai Intelt.

Az első, 2007-ben megfogalmazott vád szerint jogszerűtlenek azok a juttatások, amelyekkel az Intel a számítógépgyártókat saját csipjeinek a használatára ösztönzi.

A bizottság várhatóan megállapítja majd, hogy a cég a PC-gyártóknak százalékban szabta meg, hogy milyen arányban várja el saját csipjeinek beépítését a gépekbe a rivális AMD termékeinek a rovására. A brüsszeli testület konkrét dátumot írhat elő az elvárásokat teljesítő gyártók jutalmazásának leállítására.

A másik eljárást az Intel ellen a bizottság tavaly júliusban indította. Itt az a vád, hogy a cég az AMD-csipeket tartalmazó termékek piacra dobásának lefújásáért vagy késleltetéséért is fizetett a gyártóknak.

A bizottság ezeket a kifizetéseket a verseny "kendőzetlen korlátozásaként" marasztalja majd el - írja egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Reuters.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.