BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud majd fizetni Ukrajna a gázért?

Kijevnek az idén több mint 4 milliárd dollárt kellene fizetnie az orosz gázszállításokért, az orosz államfő szerint azonban kétséges, hogy Ukrajnának lenne ehhez elég pénze.

Dmitrij Medvegyev azt javasolta az EU-vezetőkkel folytatott tanácskozáson, hogy segítsenek a szükséges hitelek előteremtésében. A távol-keleti Habarovszkban tartott orosz-EU-csúcstalálkozón ismét szóba került a gázszállítások biztonsága, Medvegyev azonban elzárkózott bármiféle garanciák megadásától, és elhárította a felelősséget az év eleji kiesésekért.

Mint mondta, saját részükről mindig megvolt a szállítási készség, a fennakadásokat a Kijevvel folytatott árviták okozták. Az orosz államfő ismét elutasította a Brüsszel által szorgalmazott, átfogó energia-charta aláírását, és egy másik változat kidolgozását sürgette.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso közölte, hogy megvizsgálják Moszkva indítványait, a meglévő változathoz azonban inkább csak kiegészítéseket lát lehetségesnek, annak lecserélését elutasítja.

Kijev egyébként rövid úton cáfolta a fizetési készségével szemben megfogalmazott orosz kételyeket. Az ukrán kormányfő tanácsadója közölte, hogy nincsenek fennakadások az orosz gázszállítások ellentételének átutalásában, és jelenleg nincsenek fizetési hátralékok. Mint a Bloomberg emlékeztet, a Gazprom által Európába szállított energiahordozó 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a fogyasztókhoz. A BBC viszont a honlapján olyan grafikont közöl, amely szerint az EU-gázbevitelének 42 százaléka származik Oroszországból, 24 százaléka Norvégiából, 18 százaléka Algériából, és 16 százaléka más forrásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.