BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazprom: 2015-re gáz folyik majd a Déli Áramlaton

Nem lesz gond a Déli Áramlat gázcsővezeték megépítésének finanszírozásával, a csővezeték 2015-re működőképes lesz – szögezte le a Gazprom elnök-vezérigazgatója.

Erről Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója beszélt az olaszországi Porto Cervoban a The Moscow Times pénteki számában megjelent jelentés szerint. A Déli Áramlat nem versenytársa a Nabucco-projektnek - tette hozzá, kiemelve, hogy a projekt megvalósíthatósági tanulmányáról a döntés 2010 közepére születik meg.

Miller a sajtótájékoztatón elmondta: a jövő héten találkozik az ukrán Naftogaz vezetőivel, akikkel az ország gázkészleteinek feltöltéséről tárgyal majd. A Gazprom vezére szerint Ukrajnának mintegy 19,5 milliárd köbméternyi gázt kell betáplálnia a készletek feltöltéséhez, ennek költségek 4,2 milliárd dollár körül mozog.

Alekszej Miller hangsúlyozta, hogy a Déli Áramlat finanszírozása teljesen problémamentes, a vezeték 2015-re működésbe léphet.  A Gazprom és az Eni által közösen épített gázvezeték a Fekete-tengeren keresztül szállít majd gázt Bulgáriába, Görögországba, Szerbiába, Magyarországra, Olaszországba és talán Ausztriába. Az orosz cég vezetője szerint már azt is kiszámolták, mennyi gázt adhat majd el az Eni a tranzitországoknak, de erről Miller nem nyilatkozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.