A héten elkezdődött a hazai dinnyeszezon. Lipták László medgyesegyházi dinnyés szerint a termelők tanultak az elmúlt két év fiaskóiból, amikor neppereknek adták az éretlen termést, akik - az évek alatt jól bejáratott - német és skandináv piacokon próbálták eladni a még belül is zöld árut. A csalásra ugyan hamar fény derült, de így is komolyan megtépázta a magyar termék hírnevét - a renoméját csak a nyár vége felé tudták úgy-ahogy helyreállítani – írja a Népszabadság.
Az idei első dinnyéket itthon árusítják, de idővel beindul az export is, amikor majd kamionszám lehet szedni a termést. - A szárazság miatt idén ugyan kevesebb lesz a dinnye, de a melegben jó édesre érik - ígérte a termelő. Csányban, illetve a hevesi tájkörzetben a szokásosnál harmadával kisebb területen érik a dinnye. Simon Attila gazdálkodó elmondta: nem siettetik a szezont, mert az üzletekben még mindig megtalálhatók az - egyre olcsóbb - mediterrán dinnyék.
A termelők idén a hazai piac békéjének biztosítását a Magyar Dinnye Szövetségtől (MDSZ) várják. Az évekig tartó előkészítés után, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) segítségével megalakult szövetség az öt termőtájon dolgozó 33 alapító hozta létre. Mártonffy Béla, a FruitVeb ügyvezető igazgatója szerint ezzel megteremtődött a hazai dinnye márkázásának lehetősége.
A hazai és az exportpiacokon is előnyt jelentő márkajelet csak ellenőrzött körülmények között, nyomon követhető módon nevelt, jó minőségű magyar dinnye viselheti, és azt a most megalakult szövetség ítélheti oda. A FruitVeB megtisztítaná a piacot: javaslatuk szerint csak a legálisan dolgozó, dinnyefölddel is rendelkező gazda árusíthatna dinnyét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.