BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartozás és titkos megállapodás - Mi történik a gázárral?

Júliustól mintegy 20 forint tehet ki a gázárban az az importkorrekciós tétel, amit az E.ON érdekében a kormány beépít a tarifába. Ettől még júliustól továbbra is csak az áfa miatt emelkedik az ár. Októbertől viszont a tétel 3 forint körülire csökken, amit követhet az ár is.

Július és október között több tíz forintot tesz majd ki a gáztarifából az úgynevezett importár-korrekciós tétel - értesült a Népszabadság. Ennek beépítéséről tegnapelőtt állapodott meg a kormány és az ezt követelő E.ON. Megbízható források szerint a kormány előtt fekszik több mint 20 forintos változat is. Kutas István, a hazai E.ON-cégek szóvivője ennek kapcsán közölte: számításaik szerint júliustól a tétel nem lehet több 17-18 forintnál. Mindez nem változtat azon, hogy a nettó ár júliustól bizonyosan nem emelkedik (a bruttó viszont az áfával együtt igen).

A jelenlegi kormány elődje az E.ON-kézben lévő gáznagykereskedő még Mol-tulajdonú elődjével 2004-ben kötött olyan titkos megállapodást, miszerint a gázáremelések ellapítása érdekében a nagykereskedőnél felhalmozódó hiányt a gázfogyasztók "később" törlesztenének le. A visszafizetés 2007-ben meg is indult, amikor a kormány a nemzetközi áresés ellenére nem csökkentette a gáz árát. Tavalyra már majdnem kifutott a tartozás, ám az újra emelkedő olajárak és az ezt ismét mérsékelten követő hazai gázáremelések miatt az E.ON-cég hiánya ismét növekedésnek indult.

Habár tavaly év végén a kormány a tartozást nemes egyszerűséggel semmisnek nyilvánította, feltehetőleg a nemzetközi tiltakozások miatt tárgyalások indultak annak visszaállításról. A tegnapelőtti megállapodás szerint a kormány 60 milliárd forint tartozást ismét elismer (ez jóval kevesebb a korábban keringő számoknál), amit a gázfogyasztók 2010 végéig törlesztenek.

Oláh Lajos, az illetékes energiaügyi tárca államtitkára tegnap az ügyről tartott tájékoztatón még nem jelölte meg, ez júliustól mekkora tételt tesz ki a gázszámlában. Mértéke azonban enélkül is könnyen kiszámítható. Az elkövetkező másfél év alatt az országos gázfogyasztás mintegy 20 milliárd köbméterre becsülhető, 60 milliárdot kell kifizetni, vagyis az importár-korrekció egy kömbéterben átlagosan 3 forintot jelent 2010 végéig. Ezt ugyan egyik szakértő sem cáfolta, de felhívták a figyelmet, hogy az átlag jelentős szórással érvényesül majd.

Mivel ugyanis a kormány július és október között nem csökkenti a nettó gázárat, viszont a gázcégek költségei - a nemzetközi árzuhanás begyűrűzéseként - alighanem nagyságrendekkel csökkennek, a fennmaradó tetemes többletet teljes egészében importár-korrekciós törlesztésre fordítanák. Ez arra utal, hogy a kormány, amennyire csak lehet, gyorsítaná a törlesztést. Habár tehetne másként is - vagyis végre látványosan is begyűrűzhetne az egy éve tartó olajáresés -, a kabinet alighanem a nemzetközi árak jelentős emelkedésére számít. Akkor pedig jóval kellemetlenebb lehet egy elkerülhetetlen gázáremelést még ezzel is megfejelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.