BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Türkmenisztánban járt a Gazprom vezetése

Az idei és a jövő évi gázipari együttműködés került terítékre.

A Gazprom által eladott földgáz egyik forrása Türkmenisztán, ahonnan azonban egy néhány hónappal ezelőtt gázvezeték robbanás óta az orosz társaság nem importál. Türkmén állítás szerint a robbanást maga a Gazprom okozta azzal, hogy előzetes közlés nélkül leállította a gáz vételezését, így túlnyomás keletkezett a csőben. A felelősség kérdéséről még nem állapodtak meg.

Az orosz-türkmén gázkapcsolatokat rontja, hogy miközben a Gazprom a múlt évben emelte európai vevőinél a gáz árát, Türkmenisztán is drágábban adta az energiahordozót az orosz cégnek, részt akarván a haszonból, ráadásul önálló, vagyis a Gazpromtól független export-terveket is dédelget. Mindezek fényében jelentős előrelépés, hogy a Gazprom küldöttsége hétfőn Türkmenisztában járt. Alekszej Miller, a társaság igazgatósági elnöke találkozott Gurbanguli Berdimuhammedov türkmén elnökkel is.

A Gazprom közleménye szerint a felek méltatták az orosz-türkmén hosszútávú gázipari együttműködést, tárgyalásaik a Gazprom és a Türkmennyeftyegaz 2009-2010-es stratégiai együttműködési terveire vonatkoztak. További részleteket a Gazprom nem közöl, de emlékeztet, hogy a 25 éves orosz-türkmén gázipari megállapodás 2003-ban született . Eszerint a Gazprom 100 százalékos leányvállalata, a Gazprom Export és a Türkmennyeftyegaz vezetéki társaság 25 évre gáz adásvételi szerződést kötöttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.