BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit-kínai siker Irakban

A BP-CNPC páros láthat munkához a Rumila olajmezőn, sok pályázó visszalépett az ajánlattól.

Irakban a brit BP és a kínai CNPC közös megújított - a legnagyobb helyi (17 milliárd hordónyi készletet rejtő) Rumaila olajmező kitermelésére vonatkozó - ajánlata nyert a három évtized óta először kiírt nemzetközi tenderen. A korábbi esélyes, az amerikai ExxonMobil vezette konzorcium visszalépett a pénzügyi feltételek romlása miatt. Az összesen 8 szénhidrogén mezőt magába foglaló tenderen mások is visszaléptek.



Köztük volt a másik jelentős iraki lelőhely (West Qurna) eredeti nyertese, a holland-brit Royal Dutch Shell, ami a The Moscow Times szerint alkalmat teremthet a vesztes Lukoil számára, hogy egy megújított ajánlattal koncessziót szerezzen a számára régóta vonzó, közel 9 milliárd hordó készletűre becsült, Baszrától nyugatra fekvő mezőn. A legnagyobb orosz magán olajtársaságnak Szaddám Huszein idején egyszer már sikerült megállapodást kötnie, ám a néhai iraki diktátor érvénytelenítette a szerződést röviddel az amerikai támadás előtt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.