BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a "múzeumi" számítógépek kora – Nem számít sok jóra a Dell

A Dell jelentése szerint bár a globális PC-piac már elérte a mélypontot, nem lehet tudni, mikor ível újra felfelé a szektor. A világ második legnagyobb számítógépgyártója szerint a felhasználók a válságra reagálva meghosszabbították az eszközök használati idejét.

A gazdasági válság kezdete előtt a számítógépeket háromévente lecserélték. Most a notebookok három és fél, az asztali számítógépek négy-öt évig szolgálnak, a felhasználók igyekeznek kitolni a korszerűsítés időpontját – idézi Michael Dell vezérigazgatót az AP.

A HP mögött a második helyet elfoglaló Dell vezetése szerint a piac már elérte a mélypontot, de nem lehet tudni, mikor kezdődik meg a javulás. A PC-szektort sújtó problémák nem csökkentek az elmúlt időszakban – a cégek lefaragták informatikai kiadásaikat, a felhasználók pedig az olcsóbb eszközök, például a netbookok felé fordulnak.

Michael Dell 2010-ben számít a lecserélési hullámra, ekkorra már elérhető lesz a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 7 is, amely a vezér szerint segít majd az eladások növelésében. A cégvezető nem csak a régi számítógépek eladási hullámára számít, hanem úgy véli: a Windows 7 jelenleg is jobb termék, mint annak idején a Vista volt.

A Dell jelenleg a piaci részesedés növelése helyett a profit emelésére koncentrál, elemzői szerint a kilátások termékcsoportonként eltérőek. Az azonban biztos, hogy – a menedzsment szerint – az LCD képernyők és a memória magas ára jelentősen csökkenti a cég profitját, ez pedig a következő hónapokban sem változik majd.

A helyzet érdekessége, hogy a chipgyártásban világelső Intel a Cashline megfogalmazása szerint hiper-optimista gyorsjelentést tett. A cég az aktuális (harmadik) negyedévre a várakozásoknál 10 százalékkal magasabb árbevételt jelzett előre és erősödő második félévre számít. Az eredmények felvillanyozták a piaci szereplőket, bár a vállalat megrendeléseinek jó részét az állami beszerzések teszik ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.