BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gordon Brown végezte ki a Rovert?

A Phoenix Fournak nevezett és jelenleg a súlyos csalásokat vizsgáló Serious Fraud Office (SFO) vizsgálata előtt álló cégvezetők teljes egészében Gordon Brown okolják az autógyár tökremeneteléért.

Az MG Rovert korábban éveken át vezető négy menedzser: John Towers, Nick Stephenson, John Edwards és Peter Beale ma egy dossziét adtak közre, amely szerint egyértelműen a jelenlegi brit miniszterelnök okolható az autógyár végéért. Eszerint az akkori miniszterelnök, Tony Blair megmentette volna a Rovert, de pénzügyminisztere, Gordon Brown tanácsára ezzel ellentétesen döntött – írja a Times Online.

Az MG Rover 2005-ös bezárást követően 6 ezer gyári munkás és további mintegy 9 ezer beszállító és forgalmazó veszítette el állását. A cég bedőlés már a kezdetektől politikai kérdéssé vált, az akkor megkezdett és azóta is tartó vizsgálat eredményeit a mai napig nem adták közre. A dokumentumost a múlt héten kapta meg Lord Mandelson, aki tegnap közölte, hogy továbbküldte azt az SFO-nak. A négy volt Rover-vezér szerint nehéz elképzelni, hogy a vizsgálat objektív lesz, hiszen azt a Közlekedési Minisztérium felügyeli.

A négy vezér 2005-ben 10 millió fontért vásárolta meg a Rovert a BMW-től. A Rover bukásához közeledve a menedzserek állítólag manipuláltak a részvényekkel és évente 430 ezer fontos (138 millió forint) fizetést vittek haza 730 ezer fontos (235 millió forint) nyugdíjjárulék mellett.

A most közzétette nyilatkozatban a négy cégvezető hazugsággal, kiszivárogtatással vádolja a brit kormányt, hozzátéve, hogy a Rover gyengélkedésekor megígért 120 millió fontos áthidaló kölcsön "hirtelen és titokzatosan" eltűnt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.