BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harcban az RTL és az ORTT

Csaknem 1400 percnyi elsötétítést rótt ki az idei első fél évben a médiahatóság a csatornára

Nem kevesebb mint 1369 percnyi elsötétítéssel büntette az idén az RTL Klubot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); ez közel annyi, mint a megelőző öt évben összesen – értesült a Világgazdaság. Tavaly 85, 2007-ben pedig 69 percet kapott a csatorna, igaz, 2006-ban 632-t. A hivatalosan a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztésének nevezett szankció keretében kiszabott büntetőpercek látványos megugrása (is) jelzi: kisebbfajta háború robbant ki a piacvezető televíziós csatorna és a médiahatóság között.

A konfliktus hátterében az ORTT szemében hosszú évek óta botránykőnek számító Mónika-show áll. Az RTL Klub délutáni beszélgetőműsorát a médiahatóság nyolcszor marasztalta el az elmúlt négy évben, ebből hatszor felfüggesztést is kiszabott. Az utolsó két alkalommal ugyanakkor a szankció jóval „durvább” lett a korábban megszokott, 30–120 percre rúgó felfüggesztéseknél; az idén április 22-i döntésével nem kevesebb mint 225, június 30-i határozatával pedig 720 percre rendelte el a csatorna elsötétítését az ORTT.

„A médiahatóság a büntetések kiszabásánál súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy az RTL Klub visszaesőnek számít” – indokolta lapunknak Berényi Diána, az ORTT sajtóreferense a szankció súlyosságát. Elmondása szerint a médiahatóság várta az együttműködést az RTL Klub részéről, ám a csatorna a korábbi büntetések ellenére sem változtatott műsorkészítési politikáján. Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója szerint viszont a médiahatóság által kirótt büntetés nem áll arányban az elkövetett jogsértés súlyosságával.

A konfliktus hevességét jelzi Majtényi László ORTT-elnök szokatlanul erőteljes jelzőket tartalmazó közleménye is. „A Mónika-show 2009. március 2-i adása a kiskorúak védelmét szolgáló médiatörvénybeli rendelkezéseket kirívóan súlyosan, az alkotmánnyal is összeegyeztethetetlen módon sértette meg.

A műsorban 15 éves gyereklányok egymást vádolva arról vitatkoztak, hogy 12 éves korukban az egyikük nevelőapja mindkettejüket megerőszakolta-e, vagy csak az egyikőjüket és egy közös barátnőjüket.” A csatorna viszont tartalmi szempontból sem tartja kifogásolhatónak a műsort. „A pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még a 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem” – hangsúlyozta Rényi Ádám.

Különösen pikánssá teszi a történetet, hogy az ORTT azon a napon rótta ki a büntetést, amikor a csatornával aláírta annak új műsor-szolgáltatási szerződését. Ennek értelmében ugyanis a médiahatóság a jövőben a pénzbüntetés (kötbér) szankcióját helyezi előtérbe. „Mivel az érintett műsorok a szerződés aláírása előtt kerültek adásba, ezért a régi szankciót tudta csak kiróni az ORTT” – magyarázta Berényi Diána, hozzátéve, hogy a csatorna nem volt hajlandó az elmúlt években módosítani a kontraktust. Az RTL Klub szerint viszont a szerződésmódosítással éppen hogy együttműködési szándékukat fejezték ki.

Bárhogy legyen is, az RTL Klub már jelezte, hogy rövidesen benyújtja keresetét az illetékes bírósághoz az ORTT június végi határozatának megsemmisítését kérve. Ezt a törvény szerint a hónap végéig tehetik meg. Úgy tudjuk egyébként, hogy a felfüggesztés ellen nem anyagi, hanem elvi megfontolásokból küzd a csatorna. A 720 perces elsötétítés jelent ugyanis bevételkiesést, ám ennek mértéke, tekintetbe véve a nyári „uborkaszezont” és a válságot, „elviselhető”. Értesülésünk szerint a költségeket levonva néhány milliót bukhat a csatorna, ha a bíróság az ORTT-nek ad igazat.

TV2: a besoroláson kell változtatni

Az RTL Klub fő versenytársa, a TV2 a konkrét ügy kapcsán nem kívánt véleményt alkotni.

A csatorna szerint megoldatlan ugyanakkor például, hogy a film- és a médiatörvény azonos tartalmú rendelkezései ellenére különböző módon értékelhetők ugyanazon filmalkotások attól függően, hogy moziban vagy televízióban sugározzák azokat. A TV2 szerint nagyobb teret kellene engedni az önszabályozásnak is.

A TV2 úgy látja, hogy „amíg mindebben nem lesz előrelépés, addig az ORTT mindig azt fogja érezni, hogy az általa hozott döntések hiábavalók, a televíziók álláspontja pedig az lesz, hogy a szankciók aránytalanul eltúlzottak, és olyan területekre is kiterjednek, amelyek nem tartoznak a hatóság hatáskörébe”.

A csatorna szerint megoldatlan ugyanakkor például, hogy a film- és a médiatörvény azonos tartalmú rendelkezései ellenére különböző módon értékelhetők ugyanazon filmalkotások attól függően, hogy moziban vagy televízióban sugározzák azokat. A TV2 szerint nagyobb teret kellene engedni az önszabályozásnak is.

A TV2 úgy látja, hogy „amíg mindebben nem lesz előrelépés, addig az ORTT mindig azt fogja érezni, hogy az általa hozott döntések hiábavalók, a televíziók álláspontja pedig az lesz, hogy a szankciók aránytalanul eltúlzottak, és olyan területekre is kiterjednek, amelyek nem tartoznak a hatóság hatáskörébe”. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.