BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három év múlva már magyar Mercedes is kapható lesz

A gazdasági világválság ellenére, a kecskeméti Mercedes-gyár építése teljesen az előre meghatározott terv szerint halad - mondta csütörtökön az MTI-nek Michael Frieß, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője, a gyárépítés projektvezetője.

A gyárépület terveiben nem történt változtatás, és a gyártásra tervezett Mercedes személygépkocsik típusa sem változott az eredeti elképzelésekhez képest, mely szerint 2012-ben beindul a gyártás a kecskeméti üzemben - mondta Michael Frieß, aki Zombor Gábor polgármesterrel együtt megtekintette a 440 hektáron épülő gyárhoz vezető bekötőutat, amit a város a tervezett határidőre elkészíttetett és átadott.

A város, a Daimlerrel kötött megállapodásban vállalta és határidőre el is készíttette a Mercedes-gyárhoz bekötő utat, amely 1.108 méter hosszú, autópálya minőségű. Az út 357 millió forintba került, melyből 250 millió forintot pályázaton nyert az önkormányzat.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a várossal való jó együttműködésnek köszönhetően, az ütemtervet tartva, július elején elkezdődtek a területrendezési munkálatok.

Michael Frieß kiemelte: megkapták az első üzem, az autófényező rész építési engedélyét, melynek az alapozása a tereprendezési munkálatok befejezése után megkezdődik.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt hetekben elkezdték a magyar munkaerő toborzását, és jó tapasztalatokat szereztek a pályázók felkészültségével kapcsolatban.

Ez alapján biztos, hogy amikor 2012-ben beindul a gyártás, akkor lesz elegendő és jól felkészült munkaerő - fűzte hozzá az ügyvezető.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat vállalta a német nyelvű általános iskolai képzés feltételeinek a megteremtését.

Mintegy 150-200 millió forintba fog kerülni egy új szárny építése a Vásárhelyi Általános Iskolában, mely a tanév második felére elkészül - tette hozzá.

Zombor Gábor elmondta: a város segít a lakhatási feltételek biztosításában úgy, hogy a város tulajdonában lévő ingatlanokon, 110 lakás épül, melyeket bérelni tudnak majd a gyár alkalmazottai.

Nyilvános beszállítói fórum keretében tájékoztatjuk a cégeket, hogy milyen feltételekkel várunk partnereket ebbe a fejlesztésbe - fűzte hozzá a város első embere.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern tavaly júniusban jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel. A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai gyára lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása.

A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és közvetlenül 2.500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet jelent.

A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. A Mercedes új generációs A-és B-osztályának járműveit gyártaná Kecskeméten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.