BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat bukott a legnagyobb orosz olajvállalat

Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyeft orosz olajtermelő nettó profitja az idei első félévben csaknem 50 százalékkal csökkent és összege 81,32 milliárd rubelre (2,6 milliárd dollár) esett vissza.

A Rosznyeft, amely a Jukosz eszközeinek többségének megszerzése után Oroszország legnagyobb olajtermelője, hozzátette: a második negyedévi nett profitja 2,8 milliárd dollár volt, szemben az idei első negyedben feljegyzett 186 millió dollár összegű nettó veszteséggel – jelenti a RIA Novosztyi.

Ugyanakkor a vállalat haszna az előző negyedévhez képeset növekedett. A Rosznyeft ezt a globális olajárak növekedésének tudja be. A növekvő olaj eladások és a gyenge dollár szintén segítette az óriásvállalatot. A Rosznyeft nyersolajtermelése az előző évhez képest 9 százalékkal növekedett. A vállalat a tavalyi 807 millió hordóhoz képest idén 823 millió hordónyi olaj kitermelését tervezi.

Nem csak a piac legnagyobb szereplője számolt be veszteségről Oroszországban. Tegnap a TNK-BP orosz-brit vegyesvállalat közölte: nettó profitja ez év első felében 2 milliárd dollárra mérséklődött, ez 56,5 százalékos csökkenés éves rátán. A LUKoil orosz magántulajdonú olajtársaság nettó nyeresége pedig 1,2 milliárd dollárra csökkent ez év első hat hónapjában, a csökkenés 27 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.