BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konganak az ürességtől a hazai szálláshelyek

Májusban tovább csökkent a magyarországi szálláshelyek vendégforgalma: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből kiderül, január és május között a vendégek száma 12,2 százalékkal, 2,3 millióra, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 14,1 százalékkal, 5,5 millióra apadt tavalyhoz képest.

A szakértők szerint a júniusi forgalom sem javít az első féléves statisztikákon. Január és május között csaknem 17 százalékkal kevesebb külföldi érkezett a magyar szálláshelyekre. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Romániából, Nagy-Britanniából és Olaszországból – érkező turisták száma kivétel nélkül csökkent.

Nagy-Britannia esetében az elmúlt év emelkedését követően a vendégéjszakák számában jelentős, 33 százalékos visszaesés volt. A szlovák vendégforgalom viszont 34 százalékos bővülést mutatott.

A korábbi előrejelzésekkel ellentétben a belföldi turizmus is csökkent az év első öt hónapjában: a szálláshelyek 9 százalékkal kevesebb vendéget fogadtak. Még az olcsóbb szálláshelyeknek sem sikerült a szintet tartaniuk. A KSH szerint a vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 15 százalékát regisztráló – panziók esetében 15 százalékos volt a csökkenés. A szállodák január és május között átlagosan 37,8 százalékos szobakihasználtsággal működtek, szemben a tavalyi 43,9 százalékkal.

A hazai hoteleken a forint gyenge árfolyama sem segített, hiszen a külföldi vendégéjszakák nagyobb mértékben csökkentek, mint amennyire a forint gyengült. Így összességében a szálláshelyek 12 százalékkal kevesebb, 78 milliárd forint bevételt könyveltek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 361 forint, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (RevPAR) pedig 5800 forint, 2008-ban ugyanez az érték 15 307, illetve 6724 forint volt – áll a jelentésben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.