BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem vették el teljesen a kedvünket a PC-vásárlástól

Az IDC ma nyilvánosságra hozott felmérése szerint a második negyedévben az elemzők által várt 6 százalék helyett mindössze 3 százalékkal csökkentek a PC-eladások világszerte.

Bár az adat a vártnál jobban alakult, az ágazat ennek ellenére első ízben zárja negatívban az évet 2001 óta. Az IDC mellett a Gartner is saját prognózisánál jobb helyzetről számolt be: eszerint 10 százalék helyett 5 százalékkal csökkentek a számítógép eladások ( a két vállalat különböző módszereket használ a szektor követésére) - jelenti az AP.

A jelek szerint a nyomott árak fenntartották a vásárlási kedvet, ugyanakkor az alacsony árakat a gyártóknak kell majd megfizetniük.

Az eredményeket mérsékelt optimizmussal fogadták az elemzők. Mikako Kitagawa, a Gartner szakértője szerint ez apró jel a fellendülésre, de az európai, Közel-keleti és afrikai eredmények továbbra is gyengék. a PC-piacon nem várható jelentős fordulat ebben az évben.

A Dell tegnapi jelentése szerint bár a globális PC-piac már elérte a mélypontot, nem lehet tudni, mikor ível újra felfelé a szektor. A világ második legnagyobb számítógépgyártója szerint a felhasználók a válságra reagálva meghosszabbították az eszközök használati idejét.

Az Intel viszont a várakozásokat felülmúló profitról számolt be: tisztítva az EU bírságtól (amelyet versenyellenes akcióiért kapott), részvényenként 18 centes eredményt könyvelt el a második negyedévben a várt 7 centtel szemben, és az árbevétele is jobb lett pár százalékkal. Az ázsiai értékesítések 21 százalékkal, az amerikai 12 százalékkal nőttek, míg az európai eladások 9 százalékkal visszaestek.

Ami nagyon felvillanyozta a szereplőket, hogy a cég az aktuális (harmadik) negyedévre a várakozásoknál 10 százalékkal magasabb árbevételt jelzett előre és erősödő második félévre számít. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a megrendelés állomány jelentős része iskolai, s így állami beruházáshoz kapcsolódik: köztudottan az Obama kormány állami szerepvállalásának fő területe a számítástechnika és infrastruktúra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.