BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva a gázkérdésről: "az ellenőrzést megtartjuk magunknak"

Az orosz energiaügyi miniszter a Die Presse című bécsi lapnak nyilatkozva leszögezte: nem fér kétség hozzá, hogy az Északi áramlat és a Déli áramlat gázcsővezeték meg fog épülni.

A miniszter szerint ezek a csővezetékek jelentősen növelik az ellátás biztonságát, ez pedig az európai fogyasztók érdekét szolgálja.

"Egyébként nem egészen értem, hogy milyen lelkesedéssel tárgyalják a Nabucco témáját, azon csővezetékét, amely Közép-Ázsiából Oroszország megkerülésével vezet majd Európába. Ebben mi nem látunk nagy konkurenciát."

"A Nabucco az európai energiaigénynek maximum 5 százalékát tudja kielégíteni. Ezenkívül a Nabucco esetében a szállítandó gáz még nem biztosított" – mondta Szergej Smatko a Die Pressének.

Az energiaügyi miniszter cáfolta, hogy az Oroszország bezárkózna energiaszektorát illetően. "Egy dolog azonban világos: nem lesznek olyan szerződések, amelyekből egyoldalúan a külföldiek profitálnak. Szívesen kooperálunk, de az ellenőrzést megtartjuk magunknak." - szögezte le az orosz energiaügyi miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.