BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is gond a hitelszűke - Veszélyben a kkv-k

A gazdasági élénkülés megindulására utaló jelek ellenére Európa számos országában veszélyezteti továbbra is a kis- és középvállalkozások túlélését a hitelszűke.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kifejezetten a kkv-k megsegítésére szánt hitelei sokszor csak lassan vagy egyáltalán nem érnek célba, és a kormányoknak a hitelezés ösztönzését célzó intézkedései sem mindig eredményesek. A likviditási gondokat tovább súlyosbítja a számlák késedelmes kiegyenlítésének terjedése.

A legnagyobb európai gazdaságok közül Olaszországban tűnik a legnehezebbnek a kkv-k helyzete. Az év első felében minden harmadik olasz vállalkozás számolt be finanszírozási nehézségekről, és a hitelszűke kkv-kat sújtó költségét éves szinten 13,7 milliárd euróra becslik. 2009 januárja és júniusa között napi 30 cég csődjét jelentették.

A hitelszűke jelentette gondok orvoslására az olasz bankszövetség (ABI), a Confindustria üzleti szervezet és az EIB keretezményt kötött, amelynek fő célja az utóbbi kölcsöneinek lehető legegyszerűbb és leggyorsabb eljuttatása a kkv-khoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.