BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megújulók piacán a Mol

Mára a világ szinte az összes nagy energiacége létrehozta saját, megújuló üzletágát: vonzzák őket a megszerezhető támogatások, de sürgeti őket a a verseny is. Megvetette a területen a lábát a Mol Nyrt. is.

Két évvel ezelőtt beszállt a geotermikus energia kutatásába, ma 50 százalékos érdekeltsége van a hazai lehetőségek kiaknázására létrehozott CEGE Zrt-ben. Utóbbi társaság jelentősen meg kívánja növelni a geotermikus adottságok hazai, ma 6 százalékos kihasználási arányát.


A Molnak 25 százalékos plusz egy szavazatos hányada van két bioüzemanyag termelő vegyes vállalatban is, a második generációs bioüzemanyag ok előállítása érdekében pedig fejlesztő konzorciumot hozott létre más vállalatokkal, szervezetekkel, egyetemekkel. A múlt évben indított akvcióterve szerint finomítása energiaszükségletét minél nagyobb arányban megújulókból szeretné biztosítani. Közel kész projekttervei vannak a napenergia, a szélenergia és a biogáz hasznosítására. A biogázt a Dunai Finomítóban keletkező szerves ipari hulladékból és kommunális melléktermékekből állítaná elő. A biogázt áramtermelés mellett fűtésre is használná. A szélenergiát szintén Százhalombatta, illetve Tiszaújváros közelében fogná munkára melegvíz és áram termelésére. Már megvannak a szélturbinák lehetséges helyét jelző széltérképei, sőt majdani befektető partnere is, de – úgy tudjuk – még nem döntött a beruházásról.

A finomító parkolójában 23 kilowatt áram fejlesztésére alkalmas napelemeket helyezne el, energiájával használati melegvizet állítana elő és kivilágítaná az iparterület egy részét. Már felhúzott egy kétszáz négyzetméteres és 240 cellából álló napelem falat is, az M1 autópálya melletti töltőállomásán. A berendezéssel évente körülbelül 14 ezer kilowattóra áramot állíthat elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.