BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén még szűkül az építési piac

Minél kisebb egy vállalkozás annál borúlátóbb, legfeljebb egy év múlva várható fellendülés

Nagy a szóródás az építőipari vállalkozásoknál, a teljesítményük 5–40 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest – állapítja meg „pulzusvizsgálata” eredményei alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az átlagos kapacitáslekötöttség éves szinten 50-70 százalékos.

A legnehezebb helyzetben azok a cégek vannak, amelyek főként lakásépítéssel foglakoznak: az áfaemelést ezen a piacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentősen zuhant a megrendelések állománya. A közvetlen piaci értékesítésű lakásoknál az eladatlanok nagy száma okoz pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket. A rendelésállománynak az év hátralévő részében legalább egyharmadával kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése az év végén megálljon. Ez azonban reálisan nem várható.

A szakmai szervezet azért fordult közvetlenül a vállalkozókhoz, mert tapasztalatai szerint az építésügyért felelős kormányzati szervek és a statisztika hivatal rendre a valóságosnál kedvezőbbnek ítéli az ágazat helyzetét.

A felmérésből kiderült: a magánberuházások a gazdasági válság következtében csaknem megszűntek, de az államiak, önkormányzatiak mértéke is nagymértékben csökkent. Amíg 2006-ban még 1100 milliárd forint volt a közmegrendelés, a cégektől kapott adatok alapján erre az évre már csak 900 milliárdnyi várható.

Általános megállapítás, hogy a feketemunka aránya növekedett, szinte teljes egészében lefedi a lakossági megrendeléseket, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudják felvenni a versenyt.
A közbeszerzési kiírásokkal kapcsolatban azt tapasztalják a cégek, hogy az önkormányzati pályáztatások sorra meghiúsulnak, mivel a pályázati támogatás többnyire alulfinanszírozott. Gyakran lehetetlen abból az öszszegből és azzal a műszaki tartalommal a munkát elvégezni, amelyet a kiírás tartalmaz.

A felmérés szerint az utóbbi két évben tovább romlott az építőipari vállalkozások likviditási helyzete és növekedett a lánctartozás, amelynek becsült értéke 400 milliárd forint. Az ÉVOSZ számításai szerint ennek felét sohasem fizetik ki, mert eltűnik az adós.

A megkérdezett cégek az idén a piaci lehetőségeik további, átlagosan 5-7 százalékos szűkülésével számolnak. Minél kisebb egy vállalkozás, annál inkább borúlátón ítéli meg a 2009. évi lehetőségeit. A cégek további létszámcsökkentésben, a kis szervezetek tevékenységük átmeneti szüneteltetésében is gondolkodnak. Az általános gazdasági helyzet javulásával egyidejűleg 2010 második felétől várnak bővülő keresletet az építési vállalkozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.